Povečaj pisavo
> Posvetovalnica > Publikacije

V Združenju Europa Donna Slovenija smo v letih delovanja v sodelovanju z različnimi strokovnjaki in podporniki izdali vrsto publikacij, ki so bile namenjene tako bolnicam kot tudi širšemu krogu laične in strokovne javnosti. S publikacijami želimo bolnicam in njihovim svojcem stati ob strani in jim olajšati pot od soočanja z diagnozo, prek zdravljenja, do ohranjanja kakovostnega življenja po zdravljenju. Z leti so se tiskanim publikacijam pridružile tudi spletne strani, zgoščenka z meditacijo in videoposnetki pogovorov s strokovnjaki.

Združenje Europa Donna Slovenija že od leta 2000 neprekinjeno izdaja Novice Europa Donna, ki izhajajo štirikrat letno. Vabljeni, da prelistate po arhivu Novic Europa Donna.

Nekaj mojega -dnevnik za bolnice

V Združenju Europa Donna Slovenija smo izdali dnevnik za bolnice z naslovom Nekaj mojega, ki je prvi tovrstni dnevnik pri nas. Zasnovan je kot praktični vodnik skozi zdravljenje, hkrati pa usmerja bolnico skozi izkušnjo bolezni in čustva, ki se ob tem prebujajo.

Praktični vodnik skozi soočanje z diagnozo rak dojk smo pripravili na pobudo Laure Ovčar, takrat študentke socialne pedagogike in v sodelovanju z izkušenima strokovnima sodelavkama, psihoterapevtko Tatjano Romšek Poljšak in družinsko in zakonsko terapevtko Tino Rahne Mandelj. S strani združenja sta pri pripravi sodelovali Tanja Španić in Polona Marinček.

Dnevnik Nekaj mojega je na voljo ženskam, ki se prvič soočajo z diagnozo rak dojk (do 4 mesece po diagnozi). Bolezen ne prizadene samo telesa bolnice, ampak vpliva tudi na njeno psihično zdravje in medsebojne odnose. Med zdravljenjem raka je pomembno ohranjanje kakovostnega življenja in dobrega psihičnega počutja, ki lahko pomembno vpliva na izid zdravljenja. Namen dnevnika je pomoč ženski na njeni poti od diagnoze, spremljanju poteka zdravljenja, iskanju psihosocialne podpore in jo vodi skozi izkušnjo bolezni in iskanju globljega stika s seboj.

Dnevnik je bolnicam na voljo brezplačno, pošiljamoga po pošti. Če bi želeli svoj izvod, nas kontaktirajte prek naše Facebook ali Instagram strani, lahko pa nam pošljete tudi e-mail na europadonna@europadonna.si.

Mutacije BRCA1 IN BRCA2

Vse o dednem raku dojk in jajčnikov ter mutacijah na genih BRCA1 in BRCA2 na spletni strani www.mutacija-brca.si.

Postavitev spletnega mesta je omogočila Europa Donna, vsebine pa so nastale s pomočjo strokovnjakov Onkološkega inštituta Ljubljana. Besedilo je del informativnega gradiva, ki ga pacienti dobijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Kratek vodič po Evropskih smernicah

Izšek je kratek vodič po Evropskih smernicah za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk, ki so ključ do uspeha Europe Donne, da izpolni svoje poslanstvo v korist žensk iz vse Evrope.

Knjiga Prehrana in rak

Izšla je dopolnjena izdaja knjige s priporočili o prehrani bolnikov z rakom. Knjiga Prehrana in rak, s podnaslovom Kaj jesti, če zbolimo, so napisale naše priznane strokovnjakinje: dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., Denis Mlakar Mastnak, dipl. m. s., specialistka klinične dietetike, Katja Kogovšek, dr. med., dr. Irena Sedej, univ. dipl. inž. živ. tehn., klinična dietetičarka in Eva Peklaj, univ. dipl. inž. živ. tehn., klinična dietetičarka.

Nastala je serija treh knjižic o prehrani, ki so namenjene prehrani bolnikov s težavami pri požiranju in bolnikov s ileostomo in kolostomo.

Arhiv Novic Europa Donna

Prelistajte po arhivu novic, ki izhajajo štirikrat letno.

Posnetki pogovorov s strokovnjaki

Pogovore smo pripravili v okviru programa ROZA, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje.