Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Rožnati oktober 2022 – Bodi in ostani zdrava!

V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto obeležujemo rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Z različnimi dejavnostmi in dogodki osveščamo o raku dojk in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in odgovornosti do svojega zdravja.

Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških.

V združenju zato že ves čas poudarjamo, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave.

Rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk

V Združenju Europa Donna Slovenija v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk že 25 let osveščamo o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka.

25 let osveščanja o raku dojk

Združenje Europa Donna Slovenija v letošnjem letu praznuje 25 let svojega delovanja. Že 25 let povezujemo zdrave ženske, bolnice in njihove svojce, zdravnike in strokovne organizacije ter podpornike. Z različnimi akcijami in dogodki osveščamo o raku dojk in rakih rodil in opozarjamo na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni ter si prizadevamo za celostno obravnavo bolnic z rakom dojk in raki rodil, učinkovito zdravljenje, ustrezno rehabilitacijo in psihosocialno podporo bolnicam in njihovim svojcem. Pomemben del naših dejavnosti predstavlja pomoč v stiski bolnicam, njihovim svojcem in prijateljem. Pomoč je na voljo prek svetovalnih telefonov, elektronske pošte in osebnih svetovanjih na sedežu združenja. Bolnicam in njihovim svojcem je na voljo tudi strokovna psihosocialna podpora v okviru programa Roza, ki jim pomaga pri soočanju z diagnozo ter med in po zdravljenju bolezni.

Rak dojk – najpogostejši rak pri ženskah

Rak dojk je v Sloveniji, podobno kot v večini razvitih držav, najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih slovenskega Registra raka je bilo v letu 2019 na novo odkritih 1.583 primerov raka dojk, od tega 1.568 pri ženskah in 15 pri moških, umrlo pa 433 žensk in 10 moških. Preživetje žensk z diagnozo rak dojk se povečuje, petletno preživetje žensk, ki so zbolele v obdobju 2014-2019 je 87,3 odstotkov. Število žensk, ki so se zdravile ali se zdravijo zaradi raka dojke, je v Sloveniji več kot 19.000. Rak dojk je zelo dobro ozdravljiv, če je odkrit začetnih stadijih, kar pomeni, da je rak omejen samo na dojko in da je manjše velikosti (do 2 centimetra). Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno osveščanje o preventivi, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb v Sloveniji pripomore organizirani državni presejalni program DORA, ki poteka od 21. aprila 2008 in je od januarja 2018 prisoten po vsej Sloveniji.

Zdrav način življenja

Številne raziskave kažejo močno povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Zdrav način življenja z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanje primerne telesne mase so tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje, ki jih sprejemamo vsak dan za svoje zdravje v prihodnosti.

Zgodnje odkrivanje raka dojk

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom. Za pomoč prirednem mesečnem pregledovanju je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test in prikazna spletni strani breast-test.com. Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno tudi, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki na vsake dve leti vabi ženske med 50. in 69. letom na mamografijo. S samopregledovanjem nadaljujemo tudi takrat, ko se redno udeležujemo presejalne mamografije.

Bodi in ostani zdrava!

Tudi letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, saj želimo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Zato smo povabili naše članice, bolnice in ozdravljenke, da so tudi same postale del rožnatega oktobra, in se vključile s svojimi sporočili in nasveti, kaj one naredijo, da ostanejo zdrave. Prosili smo jih, da nam pošljejo svojo fotografijo in kratko misel oziroma nasvet. Za poslane prispevke in lepe misli se jim najlepše zahvaljujemo.

Osveščanje o raku dojk po Sloveniji

Članice združenja smo tudi letos z razpisom povabili, da v svojem kraju ali občini obeležijo rožnati oktober. Kot smo že navajeni, bodo po Sloveniji od začetka septembra do konca oktobra potekali številni dogodki, s katerimi bomo opozorili na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Naše članice bodo vesele vaše družbe. Poiščite nas v Ankaranu, na Bledu, v Bohinju in Bohinjski Bistrici, v Brežicah, Črenšovcih, Gorjah, Hočah, Divači, Idriji, Izoli, Krškem, Kopru, Piranu, Pivki, Postojni, Ptuju, Radečah, Sevnici, Sežani, Slovenski Bistrici, Sostrem, Tolminu in na Vrhniki. Hvala vsem, ki se zavedate pomena osveščanja, za vaš trud in podporo pri širjenju pomembnih sporočil. Na naši spletni strani in Facebook strani Europa Donna Slovenija bodo objavljene informacije o posameznih dogodkih, vabljeni k spremljanju! Poiščite kraj, ki vam je najbližje in se nam pridružite!

Race for the Cure 2022

V združenju se tudi letos pridružujemo dogodku Race for the Cure, ki je namenjen osveščanju o zdravju žensk in zbiranju sredstev za osveščanje o raku dojk. Lani smo bili že drugič del tega velikega dogodka, ki se ga je po Evropi udeležilo 47.141 udeležencev, skupaj smo zbrali več kot 510.000 evrov za 36 organizacij v 32 državah. V Sloveniji se nas je tudi z vašo podporo zbralo 35 ekip in 572 udeleženk in udeležencev, ki so s štartninami in donacijami zbrali več kot 6.600 evrov. Ponovno vas vabimo, da se nam pridružite in nas na ta način podprete. Letošnji Race for The Cure bo potekal med 24. septembrom in 31. oktobrom 2022. Prijavite se, ustvarite svojo ekipo in se povežite z bolnicami, ozdravljenkami, prijatelji in podporniki na hoji ali teku. Dogodek lahko izkoristite za trening, druženje s prijatelji ali podporo sodelavki/sodelavcu, ki se sooča z diagnozo rak. Prispevki slovenskih udeleženk in udeležencev na dogodku so namenjeni Združenju Europa Donna Slovenija. Prijavni obrazec in več informacij na strani https://europadonna.si/dogodki/race-for-the-cure-2022/.

Rožnati izdelki in sodelovanja

Številna podjetja bodo tudi letos podprla Združenje Europa Donna Slovenija in širili naša sporočila z različnimi izdelki in storitvami, ki jih bodo v rožnatem oktobru obarvali v rožnato in del sredstev odprodaje namenili združenju. Z nakupom rožnatih izdelkov podprete delovanje združenja in prispevate sredstva za naše programe osveščanja ter podpore bolnicam in njihovim svojcem. Nabor letošnjih rožnatih izdelkov bomo predstavili v oktobrski številni Novic Europa Donna.

Že 15. leto povezani z Združenjem Europa Donna Slovenija

Skrb za zdravje, samopregledovanje dojk in zgodnje odkrivanje raka so izjemnega pomena, zato se že 15 let pridružujemo akciji rožnatega oktobra. Tudi letošnja »rožnata« mobitela Samsung sta pri Telekomu Slovenije na voljo v akciji Modri Fon oktobra. Od nakupa izbranih mobitelov Telekom Slovenije in Samsung prispevata 10.000 evrov Združenju Europa Donna Slovenija za lažje izvajanje podpore bolnicam in njihovim svojcem. Uporabnicam priporočamo uporabo aplikacije Breast test.

Žito in Lidl Slovenija že tretje leto zapored podpirata program ROZA

V skupni akciji bosta podjetji Žito in Lidl Slovenija že tradicionalno s prodajo kruha, poimenovanega »Kruh roza oktober«, zbirala sredstva in svoje kupce in zaposlene osveščala o raku dojk. Za vsak prodan izdelek bodo donirali 0,50 EUR za program ROZA, ki nudi psihosocialno podporo bolnicam, njihovim otrokom in drugim svojcem obolelih za rakom dojk in raki rodil.

Premakni se. Preglej se! Barcaffè ženske spodbuja k samopregledovanju dojk

Barcaffè Združenju Europa Donna Slovenija namenja donacijo v višini 10.000 evrov. Hkrati najbolj priljubljena znamka kave v Sloveniji v rožnatem oktobru pripravlja kampanjo, ki nosi veliko sporočilo: »Redno mesečno samopregledovanje dojk vam lahko reši življenje!« Rak dojk je eden najbolj ozdravljivih rakov, če je odkrit pravočasno, zato je pomembno, da samopregledovanje uvrstimo med redne rituale.

 

Pink Grejp Cedevita

Cedevita je z novim okusom Pink Grejp v rožnatem mesecu začela s kampanjo „Bodi TU, bodi CE”, ki je nastala v sodelovanju z nacionalnimi organizacijami za boj proti raku dojk v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem. Del sredstev od prodanih izdelkov bo namenjen omenjenim  organizacijam, kampanja je namenjena osveščanju o pomenu psihološke podpore bolnicam in njihovim bližnjim. Kampanja je nadaljevanje dobro poznane Cedevitine platforme „Bodi DOBRO, bodi CE”, katere cilj je osveščanje o pomenu skrbi za lastno zdravje.

Izvirska voda Zala – 1500 razlogov

Blagovna znamka Zala slavi življenje in življenjsko ravnovesje in je dolgoletni podpornik združenja. V času rožnatega oktobra s posebno etiketo opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja ter hkrati poziva k donaciji v sklad Europa Donna Slovenija za podporo raziskavam raka, ki so pomembne za boljše razumevanje in učinkovito zdravljenje bolezni.  Vabimo vas, da enkrat mesečno namenite nekaj minut za svoje zdravje. Vedno lahko podprete dober namen in s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo POGUMNA5 na številko 1919 in prispevate 5 evrov ali na spletni strani združenja https://europadonna.si/donacija/ preverite druge možnosti donacije.

Rožnati izdelki Afrodita

Kozmetika Afrodita se tudi letos pridružuje osveščanju o raku dojk. V oktobru je nekaj svojih izdelkov obarvala v rožnato ter od vsakega nakupa izbranih izdelkov 1 evro namenja Združenju Europa Donna Slovenija za podporo programu ROZA. Združenje poudarja, da lahko s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog sami veliko naredimo za svoje zdravje. To je v skladu s korporativnim sporočilom  Kozmetike Afrodita – Lepa v svoji koži,  s katerim poudarjajo bistvo lepote, ki se skriva v vsakem posamezniku.

Violeta in mehčalec Pink Sunshine

Podjetje Violeta že leta podpira društva, ki se aktivno ukvarjajo z osveščanjem žensk o raku dojk, promovirajo izobraževanje, zgodnje odkrivanje in psihosocialno podporo bolnicam in svojcem ter si prizadevajo za povečanje sredstev za raziskave na tem področju. Na mehčalcu Pink Sunshine je tudi prepoznavna rožnata pentlja, ki ženske dnevno opozarja na pomembnost samopregledovanja. Zato bo podjetje Violeta v oktobru del zneska od prodanih mehčalcev Pink Sunshine donirala Združenju Europa Donna Slovenija.

Avtobus Ljubljanskega potniškega prometa

Že osmo leto zapored se bo po Ljubljani na progah mestnega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa vozili avtobus s posebno rožnatnato podobo Europe Donne. Z letošnjim avtobusom bomo obeležili 25 let osveščanja o raku dojk in podpore bolnicam in njihovim svojcem.

Novalac – podpora našim mamicam

V podjetju Medis so že tretje leto zapored mamicam, ki zaradi bolezni ne morejo dojiti in so članice Združenja Europa Donna Slovenija, prijazno priskočili na pomoč z brezplačnimi Novalac mlečnimi formulami. Naj bo prvo leto z dojenčkom polno trenutkov radosti, brez vseh nepotrebnih skrbi.

Pivo Cashmere v oktobru

Pivovarna Green Gold Brewing z dolgoletno tradicijo se prav tako pridružuje rožnatem oktobru in v podporo ozaveščanju o raku dojk in rakih rodil namenja 5 odstotkov izkupička od prodaje piva Cashmere, vrsta NEIPA.

Modrčki Rebel

Podjetje Rebel se tudi letos pridružuje aktivnostim v rožnatem oktobru. V oktobru vam bodo v njihovih trgovinah po Sloveniji in v spletni trgovini www.rebel.si priznali 20 % popust na vse modrčke in od prodaje vsakega modrčka brez kosti Združenju Europa Donna Slovenija donirali 1 evro za podporo programu ROZA.

Sleepy Bottle

Sleepy Bottle je svetovno nagrajen produkt, inoviran in proizveden v Sloveniji, ki nedoječim staršem omogoča ohraniti kvatiteto življenja tudi po prihodu novega družinskega člana.  Nočna priprava adaptiranega mleka bo postalo enostavno opravilo, Sleepy Bottle pa odličen sopotnik. V oktobru bodo na spletni trgovini www.sleepybottle.com pripravili poseben PINK SET, po promocijski ceni 100 €. Set vključuje napravo Sleepy Bottle ter dodatno stekleničko s kartušo, zaradi česar bo nočno hranjene, ob rotiranju stekleničk še lažje.

Z vsakim nakupom PINK SETa, donirate 10 € Združenju Europa Donna Slovenija, za program ROZA, s katerim bolnicam in njihovim svojcem nudijo strokovno psihosocialno podporo pri soočanju z boleznijo.

Spletična.si

Za vsako vašo donacijo 1 € za delovanje Združenja Europa Donna Slovenija, bo Spleticna.si vašo donacijo podvojila! Ob vsakem naročilu v spletni trgovini spletična.si se boste lahko odločili, ali želite darovati 1 €, ki bo do namenjen delovanju združenja, Spleticna.si pa je končni znesek podvojila in ga donirala Združenju Europa Donna Slovenija.

Rožnati maraton

Oktobra tečemo v rožnati! Oktobra lahko dekleta pretečete 10, 21 ali 42 km po uradni trasi Volkswagen Ljubljanskega maratona. Na trasi 10 km vas bodo cel oktober spremljala spominska obeležja, rožnate kilometrske označbe, ki vodijo do cilja. Timing Ljubljana, bo skupaj s sponzorji Volkswagen Ljubljanskega maratona, za vsakega prijavljenega tekača na Rožnati maraton, ki bo odtekel eno izmed tras, doniral 1 eur v sklad Združenja Europa Donna Slovenija. Pripravili smo posebno spominsko tekaško majico Rožnati maraton, ki jo prejme vsak, ki donira minimalno 10 eur, lahko pa tudi več. Vsa zbrana sredstva bomo predali Združenju Europa Donna Slovenija. Prijava na Rožnati maraton in spominske majice bodo na voljo od ponedeljka, 3. 10., do vključno petka, 28. 10. 2021.  Več o Rožnatem maratonu si lahko preberete TUKAJ. 

Avon

Avon se je leta 2003 začel boriti proti raku dojk, doslej pa je zbral in doniral več kot 100.000 €. Naša prizadevanja lahko podpreš z nakupom roza pentlja proizvodov, saj ves izkupiček od prodaje namenjamo lokalnim projektom za boj proti raku dojk. Kupiš jih lahko zase ali za nekoga, ki ti je drag.

Izdelki za boj proti raku dojk simbolizirajo boj proti raku dojk, so pa tudi poziv k skrbi za tvoje zdravje #bodizdrava.