Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Sekcije in podružnice > Podružnica Obala in Kras

Septembra leta 2018 smo se prvič sestale članice Europe Donne z Obale. Iz pogovora je bilo razbrati, da se »nič ne  dogaja« in, da se večina aktivnosti odvija na  sedežu združenja v Ljubljani. Dogovorile smo se, da se bomo srečevale, družile in se izobraževale tudi na Obali, saj znanja, kako ravnati med boleznijo in po njej, nikoli ni preveč. Tako je nastala skupina Europa Donna Obala in Kras, v kateri se povezujemo bolnice z rakom dojk in raki rodil, seveda pa se nam lahko priključijo prav vsi, bolniki in podporniki, ki so se željni družiti z nami in sodelovati pri projektih. Prostore za svoja srečanja smo dobile v lepih, novih prostorih Medgeneracijskega centra Izola.

Mesečno imamo predavanja o temah, ki nam pomagajo razjasniti težave, s katerimi se bolniki z rakom vsakodnevno srečujemo. Predavajo nam različni strokovnjaki, dobivamo se na različnih delavnicah, na katerih se veliko naučimo, poleg tega pa se veliko smejimo in pogovarjamo. Vsak mesec se odpravimo na pohod, ki po navadi zajema od 5-10 kilometrov zmerne hoje. Pohod prilagodimo vsem članicam, saj se zavedamo, da nekatere nimajo kondicije, bodisi da so šele prišle iz bolnišnice ali pa si energijo šele nabirajo.

Povezali smo se z lokalno skupnostjo, tako, da sodelujemo z zdravstvenimi domovi, Mestno občino Koper, Luko Koper in lokalnimi društvi. V juniju bomo začeli z veslanjem na morju, saj nam veslanje pomaga pri razgibavanju ramenskega obroča in pretočnosti limfnih žlez. Hkrati se uživa v morskem zraku in občuduje naravo z morske strani.

V nadaljevanju delovanja skupine Obala in Kras bomo organizirali telovadbo, morda jogo in še več delavnic ter redna mesečna predavanja in pohode.

Torej, vabljene ženske, od Lucije, do Ankarana in vse okoliške občine, ki gravitirajo proti Obali in Krasu, srečujmo se, izmenjujmo si mnenja in se naučimo kaj novega! Tako si lahko bolnice tudi same med seboj pomagamo, dajemo moč in podpiramo. O dogajanju na Obali in Krasu obveščamo vse članice po elektronski mailu, na spletni strani in družbenih omrežjih Europe Donne.

Združenje Europa Donna Slovenija, podružnica Obala in Kras

Darja Rojec, vodja podružnice
Telefonska številka: 041 622 361
Elektronska pošta: obala@europadonna.si