Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Sekcije > Sekcija za gibanje in šport

Sekcija za gibanje in šport povezuje ženske skozi različne oblike gibanja in rekreacije.

Gibanje in zdrav življenjski slog sta ključna dejavnika pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja. Ženske, ki so se z boleznijo srečale, pa tudi vse zdrave, želimo spodbuditi, da redno telesno aktivnost vključijo v svoj vsakdan. Naš program izvajanja gibalnih vsebin je prilagojen vsaki glede na zmožnosti in želje, tako vsaka najde vadbo, ki ji ustreza. Kljub temu pa mora vsaka paziti na svoje sposobnosti in lastne omejitve.

Športna vadba med letom

  • Fakulteta za šport v Ljubljani nam omogoča funkcionalno vadbo ob torkih in četrtkih med 18. in 19. uro
  • V Slovenski Bistrici se lahko telovadbi priključite ob sredah med 19. in 20. uro
  • V Šmartnem ob Dreti lahko telovadite ob torkih med 18. in 19. uro.
  • V Kopru se lahko telovadbi priključite vsak ponedeljek med 19.30 in 20.30
  • V Ljubljani že več let poteka vadba jogijskih položajev, obvezne prijave na elektronski naslov: europadonna@europadonna.si

Rožnati izziv 2020

Rožnati izziv 2020 je letos sestavljen iz različnih športnih dejavnosti. Vsaka dejavnost je samostojna in se ne povezujev celoto. Pestro športno sezono si letos oblikujete sami, tako kot zmorete in želite. Vsi dogodki znotraj Rožnatega izziva pa naj bodo dodatna vsebina k vašim rednim gibalnim dejavnostim.  Gibamo se v okviru svojih sposobnosti in gibajmo se zase!

Športni dan na Fakulteti za šport v Ljubljani

Športni dan bo potekal na Fakulteti za šport v Ljubljani. V sodelovanju s študenti fakultete bomo izvedli testiranja, poleg tega bodo potekale še druge dejavnosti, in sicer pilates, odbojka, ples in vadba v vodi, da se bomo lahko ta dan tudi družili. Datum športnega dneva bomo sproročili naknadno, predvidoma ga bomo izvedli v maju.

Kolesarski dogodek v Kranju

Kolesarjenje za članice Europe Donne v okviru kolesarskega dogodka,24. maja 2020. Na kolesarski izlet v okolici Kranja se bomo odpravili z e-kolesi pod vodstvom izkušenega vodnika.

Ples

Ples je skriti jezik duše, je nekoč dejala koreografinja Martha Graham. Ples je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe. Z njim razvijamo ravnotežje in koordinacijo, izboljšujemo gibljivost svojega telesa, ob plesu urimo spomin, se sprostimo in sebe dojemamo drugače, kot pri vseh drugih športnih disciplinah. Veliko razlogov, da bomo v letošnjem športnem letu pripravili dve do tri plesne delavnice. Z naučeno koreografijo se bomo prestavili na seminarju v Portorožu.

Plesne delavnice bo vodila večkratna državna in svetovna prvakinja v latinsko ameriških plesih – Martina Plohl. Plesna delavnica bo trajala 90 minut. Za udeležbo ne potrebujete predhodnega znanja, samo veselje in čas, ki si ga boste namenile.

Datuma delavnic sta 6. junijj 2020 in 5. september 2020, lokaciji sporočimo naknadno. V kolikor se vas bo prijavilo več, kot je zmogljivost dvoran, bomo dodali še nove termine.

Veslanje po Ljubljanici

Veslanje po Ljubljanici se bo začelo maja ob minimalno osmih prijavljenih udeležencih. Za veslanje ni potrebno predhodno znanje.

Veslanje na morju

Enkratno veslanje bomo letos izvedli na morju, predvidoma v maju, datum bomo prijavljenim sporočili naknadno, saj so za realizacijo potrebne ustrezne vremenske razmere.

Če vas tovrstna rekreacije veseli, se lahko pridružite veslanju v kajakih na Obali. Kajak kanu klub Žusterna bo letos za članice Europe Donne organiziral krajše tečaje in usposabljanje za varno veslanje v kajakih od maja naprej. Termini bodo določeni naknadno. Vadba bo potekala v dopoldanskih urah med vikendi. Skupine bodo oblikovane tako, da bo v njih največ do osem udeležencev, ki jih bosta vodili usposobljeni učiteljici kajaka na mirnih vodah ob občasni pomoči klubskih trenerjev. Veslanje v kajakih na mirnih vodah je varen in zelo zdrav šport za vsa obdobja življenja, ki omogoča naraven in sproščujoč stik z morjem.

Pohodi po Sloveniji

  • 25. april 2020; ČRNO JEZERO, čas hoje 3 ure. Težavnost poti: srednja

Črno jezero leži na gozdnatem slemenu med Tremi Kralji in Osankarico na Pohorju na nadmorski višini 1197 metrov. Črno jezero je prav zares črno, čeprav je v njem voda kristalo čista. Na dnu jezera se namreč kopičijo organski odpadki rastlin in živali ter tako ustvarjajo debelo plast temnega mulja, ki daje jezeru značilno temno bravo.

  • 13. junij 2020; GORA OLJKA, čas hoje 3 ure. Težavnost: srednja

Gora Oljka je hrib, ki leži vzhodno od Šmartnega ob Paki. Leži na nadmorski višini 733 metrov. Na vrhu stoji cerkev svetega Križa, ki je bila zgrajena sredi 18. stoletja.

  • 20. junij 2020; ŠILENTABOR, čas hoje 2 ure. Težavnost: lahka

Šilentabor je 751 metrov visok hrib. Na vrhu se nam odpre lep razgled proti Vremščici, Nanosu in Pivški kotlini.

  • 5. september 2020 SEČOVELJSKE SOLINE

V sklopu športnih aktivnosti bomo letos obiskali Soline. Pradavni način solinarjenja, ki so se ga piranski solinarji pred davnimi časi naučili od svojih učiteljev, solinarjev iz Paga, je še danes nekaj posebnega.

Več informacij in prijave

Za vse športne dejavnosti se je potrebno prijaviti na elektronski naslov: sportna@europadonna.si. Veseli bomo, da se nam pridružite, na katerem od športnih dogodkov v letu 2020.