Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Koledar dogodkov > POMEN KONOPLJE PRI ZDRAVLJENJU RAKA IN NJENA UPORABA V SLOVENIJI
Feb 15

POMEN KONOPLJE PRI ZDRAVLJENJU RAKA IN NJENA UPORABA V SLOVENIJI

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije vabi na predavanje in pogovor o pomenu konoplje pri zdravljenju raka in o njeni uporabi v Sloveniji.

Številne znanstvene objave kažejo na zdravilne koristi konoplje in kanabinoidov. Njihova uporaba se v zadnjem času širi v mnoge veje medicine, tudi v onkologijo.

Predavanje in pogovor bosta izvedla onkologinja, prim. Jožica Červek, dr. med., in Matej Červek, dr. med..

Predavanje bo potekalo v sredo, 15. februarja 2023 ob 15.30 v Mali predavalnici Medicinske fakultete v Ljubljani (Korytkova ulica 2). Vabljeni!

O predavateljih:

Prim. Josipina Ana Červek dr. med., onkologinja, prejemnica posebnega odlikovanja predsednika RS Boruta Pahorja za izjemne dosežke pri uvajanju novih metod onkološkega zdravljenja. Poglobljeno se je ukvarjala tudi z uvajanjem novih znanj na področju zdravljenja s kanabinoidi. Je tudi prejemnica Zlatega odličja Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe.

Matej Červek, dr. med. je končal študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2015, nato se je dodatno usposabljal v univerzitetni bolnišnici Hospital de Santa Maria v Lizboni. Kot prostovoljni zdravnik je tri mesece sodeloval na zdravniški humanitarni misiji »Kenija 2012«.

S področjem kanabinoidov se je začel ukvarjati 2014, ko je ob pripravi članka na to temo ugotovil, kakšen je razkorak med dejanskimi znanstvenimi dognanji ter znanjem in mnenjem medicinske stroke ter kako velika je potencialna klinična korist, ki se zaradi tega razkoraka izgublja. Od takrat je soavtor več člankov in predavanj o možnosti uporabe kanabinoidov v onkologiji ter o stanju kanabinoidov v Sloveniji. Je strokovni sodelavec Mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA, deluje tudi v tehnološkem podjetju na področju znanstvenega pristopa k podaljševanju življenja in izboljšanju funkcioniranja.