Povečaj pisavo
> Kakovostno življenje > Komplementarna medicina

Umetnost zdravljenja je bila človeštvu položena že v zibelko, pomeni pa različne postopke in uporabo zdravil za povrnitev zdravja.

Medicina je v širšem pomenu veda in delovanje, usmerjeno k preprečitvi in zdravljenju bolezni in povrnitvi zdravja ljudi, v ožjem pa povezana z dejavnostjo zdravnikov (medicus, lat. zdravnik) in deluje na osnovi strokovnih dognanj (oče znanstvene medicine – Hipokrat, 460 pr.n.št). Na drugi strani zdravilstvo ponuja načine zdravljenja, ki naj bi temeljili na »holističnem načelu« (načelu »celovitega« zdravljenja) in praviloma na temelju izkušenj in v nasprotju z metodami v medicini nimajo dokazanih učinkov. Po aktualni definiciji torej zdravilska dejavnost obsega ukrepe in aktivnosti, temelječe na zdravilskih sistemih in zdravilskih metodah in se izvaja na način, ki ne škoduje zdravju.

Opredelitev pojmov

  • Alternativno (nadomestno) zdravljenje se z medicino izključuje – ne moremo vzporedno zdraviti z medicinskimi metodami in z alternativo, kar pomeni ali uporabljati uradno medicino ali zgolj alternativo (ali eno – ali drugo). Alternativo vsekakor odsvetujemo.
  • Po drugi strani pa priporočamo komplementarno (dopolnilno) zdravljenje, ki lahko dopolnjuje medicinske metode zdravljenja in je dodatek k osnovnemu zdravljenju rakave bolezni. Pomaga lajšati simptome, stranske učinke zdravljenja in lahko izboljša kakovost življenja.
  • Enako velja tudi za integrativno zdravljenje, to je zdravljenje, pri katerem zdravilec in zdravnik neposredno sodelujeta, ali sta celo zastopana v eni osebi. Komplementarna in integrativna onkologija, ki pri nas še ni na voljo, postavlja v ospredje celovito osebo (fizično, čustveno, duhovno in socialno) in vpliv bolezni nanjo. Gre za celostno obravnavo, s katero lajšamo obvladovati strah, stres, tesnobo. Blaži simptome zdravljenja – slabost, bruhanje, izgubo apetita, blaži znake bolezni – npr. bolečino, utrujenost in izboljša splošno počutje, zmanjša utrujenost.

Komplementarne metode zdravljenja

  • Tradicionalni medicinski sistemi, so tesno povezani s filozofsko predstavo o svetu in človeku v njem, na tej predstavi pa temelji tudi zdravljenje. Zelo stara sistema sta na primer tradicionalna kitajska medicina (TKM) in tradicionalna indijska medicina ali ayurveda, modernejši in nastali v Evropi pa sta homeopatija in naturopatija.
  • Tehnike sproščanja in terapije z vajami – te prakse uporabljajo različne tehnike, s katerimi s pomočjo misli (uma) lahko vplivamo na telesne funkcije in simptome (angl. mind-body). To so meditacijske in dihalne tehnike, različni stili joge, globoka relaksacija, tai chi, Včasih so na to področje sodile tehnike skupinske ali vedenjsko kognitivne terapije, ki so zdaj sprejete v uradno medicino. V to skupino razvrščamo še terapije, ki uporabljajo ustvarjalno izražanje (umetnostna, glasbena terapija, ples).
  • Manipulativne in telesne tehnike, ki razlagajo, da je telo bolno, ker ni v ravnovesju, in poskušajo z manipulacijo (premikanje enega ali več delov telesa v zdravilne položaje) popraviti neravnovesje. Znane so Aleksandrova tehnika, osteopatija, kiropraktika. Sem uvrščajo tudi različne masaže in refleksologijo.
  • Biološko utemeljene terapije uporabljajo naravne proizvode – zdravilne snovi kot so zelišča, minerali, vitamini in prehranski dodatki.
  • Bioenergijske terapije, vključujejo uporabo energetskih polj. Ločijo se na bioenergetske terapije (vplivajo na energijo, ki obdaja in prežema človeško telo). To so na primer či gong, reiki, terapevtski dotik in bioelektromagnetske terapije -uporabljajo elektromagnetno polje, na primer magnetna ali svetlobna terapija.

Komplementarno zdravljenje nikoli ne sme nadomestiti katerega koli zdravljenja uradne medicine (kirurgija, kemoterapija, sevanje, hormonsko, biološko zdravljenje). Uradna medicina se je izkazala za varno in učinkovito na podlagi številnih študij in znanstvenih dokazov. Nekatere študije kažejo, da lahko komplementarne terapije pomagajo osebam z diagnozo rak lajšati simptome bolezni, stranske učinke zdravljenja in izboljšati kakovost življenja. Pred odločitvijo za uporabo katere koli od komplementarnih metod se je treba posvetovati s svojim zdravnikom in preveriti, ali so bile izvedene raziskave o varnosti in učinkovitosti izbrane terapije.

Homeopatija

Celosten način zdravljenja

Ajurveda in joga

Tradicionalna indijska medicina

Medicinska konoplja

Zdravilni učinki so znani že tisočletja.

Akupunktura

Lajšanje bolečinskih sindromov in zmanjševanja slabosti.

Bioresonanca

Elektromagnetno valovanje celic

Aromaterapija

Deluje na psihološki, fiziološki, duhovni in energijski ravni.