Povečaj pisavo
> Kakovostno življenje > Limfedem

Otekanje roke – limfedem je zastajanje tekočine v prizadetem delu telesa, do katerega pride zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema. Limfedem je kronično stanje telesa, ki potrebuje strokovno pomoč.

Z odstranitvijo pazdušnih bezgavk pri operaciji dojke, pride običajno do motenj odtekanja limfe iz zgornje okončine in le-ta zato prične otekati. Limfedem je torej zastajanje beljakovinsko bogate medcelične tekočine v tkivu, ki se kaže kot otekanje.

Zaplet se navadno pojavi nekaj mesecev po operaciji, lahko pa tudi več let po njej. Blažji, komaj opazen limfedem je pogost zaplet po aksilarni limfadenektomiji, a je le redko moteč. Večji limfedem je estetska motnja, obenem lahko bolnico ovira pri vsakodnevnih opravilih; nastane pri približno 10 -15 odstotkov bolnic. Pri tistih, ki imajo odstranjeno samo varovalno bezgavko, je verjetnost za pojav limfedema samo nekaj odstotkov, pa tudi oblike so blažje. Če je bila pazduha obsevana, je verjetnost nastanka limfedema večja.

Opozorilni znaki

 • pojavi se oteklina, ki se ne zmanjša
 • pojavi se tiščanje okoli prstana, ure ali zapestnice
 • prisoten je občutek napete kože in polnosti okončine
 • zmanjšana je gibljivost v zapestju

Osebe z limfedemom zaznajo poslabšanje težav z višanjem temperature zraka, s prekomerno fizično obremenitvijo ali dolgotrajno neaktivnostjo. Povečano otekanje opažajo tudi proti koncu dneva.

Preprečevanje

 • redna nega kože z nevtralnimi mili in zaščitnimi kremami ter pozornost ob spremembah na koži
 • izogibanje poškodbam kože, ki klahko sprožijo okužbo (uporaba rokavic pri gospodinjskih opravilih in delu na vrtu), tudi jemanju krvi na prizadeti roki, zaščita pred piki insektov
 • izogibanje hudemu mrazu in vročini (npr. savni, sončnim opeklinam, pretiranemu gretju okončin, tudi vodi v bazenih nad 30oC)
 • izogibanje prenašanju težkih predmetov
 • odsvetujemo merjenje krvnega pritska na prizadeti roki
 • oblačila in nakit naj ne bodo pretesni
 • večkrat na dan počitek roke v dvignjenem položaju ob podpori
 • veliko plavanja, razgibavanja v smislu dvigovanja roke (kot obiranje jabolk), kroženje z roko v zapestju in komolcu ter ramenu
 • svetujemo vzdrževanje optimalne telesne teže in skrb za uravnoteženo prehrano;
 • na potovanju z letalom svetujemo, čim več gibanja z roko, predvsem pa naj roka ne visi navzdol

Zdravljenje

Namen in cilj zdravljenja je zmanjšati oteklino in bolečino ter s tem izboljšati funkcionalnost in preprečiti okužbo. Poleg tega tudi preprečevanje poslabšanja in vzdrževanje pridobljenega stanja. Zdravljenje limfedema je kompleksno in vseživljensko.

Zaželjeno je, da z zdravljenjem pričnemo čimprej, saj le tako preprečimo, da se razvijejo nepopravljive fibrosklerotične spremembe, ki nastanejo v tkivu.
Uporaba kompresije in ročne limfne drenaže sta najpomembnejša načina zdravljenja. Poleg tega je zelo pomembna tudi fizioterapija – redno izvajanje vaj.

Kompresijska terapija

Z njo preprečujemo, da bi se limfna tekočina nabirala v tkivih. Pri tem uporabljamo kompresijske pripomočke – elastične povoje in rokavice, ki se nosijo čez dan in ponoči snamejo. Kompresija oblačil s časoma oslabi, zato jih je potrebno redno menjavati.

Ročna limfna drenaža (po dr. Voddru)

To je tehnika, s katero spodbudimo limfni pretok in omogočimo povečan odtok limfne tekočine iz tkiv oz. preusmerimo odvečno limfno tekočino iz prizadetega področja, (to je področje, kjer so bile odstranjene limfne bezgavke,) v področje telesa, kjer je pretok limfne tekočine nemoten.

Ročna limfna drenaža pri bolnikih z limfedemom, mora biti izvajana po metodi po dr. Voddru, za kar je potrebno imeti licenco, ki jo je potrebno vsaki dve leti obnavljati. Število limfnih drenaž je odvisno od stanja edema (obsega in konsistence – trdote edema). Vendar pa ustrezna kompresija zmanjša potrebnost limfnih drenaž. Ob limfnih drenažah mora biti tudi po vsakokratno izvedeni terapiji dodatno še bandažiranje, sicer limfna drenaža ni uspešna.
Strojna limfna drenaža je pri bolniki z limfedemi odsvetovana, ker je pritisk na enoto površine pod strojem prevelik in lahko še dodatno okvari limfne poti.
Lahko se sami priučimo osnov masiranja, ki pa nam jih mora pokazati usposobljena oseba. Zelo pomembno je pravilno dihanje, kar nam limfterapevt pokaže in ga lahko sami izvajamo kjerkoli in kadarkoli.

Fizoterapija

Izvajanje vaj, redna, nežna telovadba, ki ne preobremenjuje prizadetega predela, plavanje, hoja, nordijska hoja, joga.

Knjižica Kako preprečiti limfedem

Knjižico Kako preprečiti limfedem so pripravili v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana, namenjena pa je vsem, ki so imeli operativni poseg, poškodbo ali obsevanje v predelu pazduhe. Ker je limfedem skoraj nemogoče povsem odpraviti, ga je precej bolje preprečiti kot zdraviti.

Seznam limfterapevtov

Seznam limfterapevtov Slovenskega strokovnega združenja za limfedem.

Kako si sam pomagati pri limfedemu?

DELAVNICE ZA SAMOPOMOČ

Vabimo vas k prijavi na delavnice za samopomoč pri limfedemu. V Združenju Europa Donna Slovenija se zavedamo problema limfedema, ki se pri bolnicah pojavi kot posledica zdravljenja raka dojk ali rakov rodil. Limfedem potrebuje strokovno, večplastno obravnavo, veliko pa lahko naredijo tudi bolnice same. V združenju pripravljamo predavanje z delavnico za samopomoč pri limfedemu, na kateri usposobljeni limferapevti predstavijo tehnike za samopomoč.

Vabimo vas k prijavi na delavnice, ki potekajo v manjših skupinah. Za prijavo nam pišite na elektronski naslov europadonna@europadonna.si in pripišite iz katerega kraja prihajate. Delavnice bomo organizirali v bližini vaše kraja, glede na predhodne prijave.

IZPOSOJA APARATA ZA STROJNO LIMFNO DRENAŽO

Na Obali in v Ljubljani so vam na voljo za izposojo aparati za strojno limfno drenažo, ki jih članicam Združenja Europa Donna Slovenija izposojamo brezplačno. Aparati imajo manšete tako za roke, kot za noge. Poleg aparata prejmete še napisana in video navodila za uporabo. Za izposojo aparatov nam pišite na elektronski naslov europadonna@europadonna.si.