Povečaj pisavo
> Raki rodil

Raki rodil predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah. So raznovrstna skupina bolezni. Obsegajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice. Preživetje se močno razlikuje glede na prizadetost organa, razširjenost bolezni, odgovora na zdravljenje in psihofizičnega stanja ženske.

Z rednimi ginekološkimi pregledi poskrbimo za odkrivanje predrakavih oz zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu. Raka materničnega telesa, raka jajčnika in raka zunanjega spolovila pa z ginekološkimi pregledi na 3 leta ne odkrijemo. Le te običajno odkrijemo po opravljenih invazivnih diagnostičnih postopkih zaradi klinično izraženih težav.

Rak jajčnikov

Zaradi nespecifičnih začetnih simptomov in poznega odkrivanja, ima rak jajčnikov…

Rak materničnega vratu

Rak materničnega vratu nastane večinoma kot posledica okužbe s HPV…

Rak materničnega telesa

Rak materničnega telesa je najpogostejši rak rodil.

Rak nožnice

Primarni rak nožnice je zelo redek.

Rak zunanjega spolovila

Najpogosteje se pojavlja pri ženskah po 60. letu starosti, zbolijo…

Sekcija za ženske z raki rodil

Znotraj Združenja deluje Sekcija za ženske z raki rodil.

 

Raki rodil so raznovrstna skupina bolezni. Obsegajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice. Pojavnost, ozdravljivost in preživetje se med posameznimi raki rodil močno razlikujejo.

Z rednimi ginekološkimi pregledi poskrbimo za odkrivanje predrakavih oz zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu. Ženske praviloma obiščejo izbranega ginekologa na 3 leta. Na ginekološkem pregledu se opravi pregled v zrcalih, palpacijo materničnega vratu, maternice in sten nožnice. Odvzame se tudi bris materničnega vratu (PAP bris). V primeru, da izvid brisa materničnega vratu odstopa od normale so potrebni nadaljnji diagnostični postopki. Ultrazvočni pregled ni del rednega pregleda. Se pa lahko opravi ob nejasnih ginekoloških težavah oz nejasnem izvidu kliničnega pregleda.

Raka materničnega telesa, raka jajčnika in raka zunanjega spolovila pa z ginekološkimi pregledi na 3 leta ne odkrijemo. Le te običajno odkrijemo po opravljenih invazivnih diagnostičnih postopkih zaradi klinično izraženih težav.

Skrb za lastno zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa in morebitnih bolezenskih simptomov in znakov. Opravljanje rednih ginekoloških kontrol je pri tem dodatna varnost. Glede na izsledke dosedanjih raziskav igra pri dveh rakih rodil (rak materničnega vratu in rak zunanjega spolovila) pomembno vlogo okužba s HPV. V Sloveniji ponujeno cepljenje deklic proti HPV je torej s strani stroke absolutno smiselno. Velikokrat se pojavlja vprašanje ali so pregledi na tri leta dovolj.