Povečaj pisavo
> Ostani zdrav > Mamografija

Mamografija je najzanesljivejša in najnatančnejša metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki.

Mamografija je slikanje dojk z rentgenskimi žarki, pri katerem dojko predhodno stisnejo med dve plastični plošči in slikajo. Aparat za slikanje dojk se imenuje mamograf. Pri slikanju uporabljajo nizke doze rentgenskih žarkov, ki potujejo skozi tkivo dojke in na drugi strani dojke naredijo sliko na film ali detektor. Vsako dojko stisnejo in slikajo v dveh projekcijah (v horizontalnem položaju (CC projekcija) ali v polstranskem položaju (MLO projekcija). Mamografija je najbolj zanesljiva in najbolj natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk. Spremembo v dojki lahko odkrije veliko prej kot katera koli druga preiskava.

Ženske z običajnim tveganjem, torej tistim, ki nimajo nobenega od pomembnejših nevarnostnih dejavnikov, so v Sloveniji vključene v presejalni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk. Ko napolnijo 50 let, so vabljene prvič na presejalno mamografijo in nato vsaki dve leti do 69. leta starosti.

Pri mlajših od 50 let, kjer so dojke še pod vplivom spolnih hormonov in zato gostejše in manj pregledne, se mamografijo priporoča le, če so bolj ogrožene. To so:

  • ženske, ki so se že zdravile zaradi raka dojk,
  • ženske, katerih mati, sestra ali hči je že bila zdravljena zaradi raka dojk,
  • ženske, ki so prvič rodile po 30. letu,
  • ženske, ki imajo benigne spremembe dojk, ki pomenijo večjo ogroženost za raka dojk (bolezni z atipijami)