Povečaj pisavo
> Kakovostno življenje > Klimakterij in menopavza

S staranjem se rodno obdobje pri vsaki ženski prej ali slej zaključi. Jajčne celice v jajčniku postopno prenehajo dozorevati. Ker je jajčnik organ, ki proizvaja ženska hormona estrogen in progesteron (odgovorna sta za uravnavanje menstruacijskega ciklusa in ovulacije), postopno upada tudi raven teh hormonov.
Prehodno obdobje usihanja delovanja jajčnikov je naraven proces v ženskem telesu in se imenuje klimakterij (gr. Klimaks – stopnica):

 • predmenopavza – začetek nihanja spolnih hormonov, menstruacija je še prisotna, lahko pa je neredna, traja od 2-8 let
 • menopavza – pomeni zadnjo menstruacijo in jo določimo retrogradno
 • pomenopavza – obdobje po menopavzi, kjer se simptomi pojavljajo še pet ali celo deset let.

Naravna menopavza v povprečju nastopi po 50. letu in pomeni prehod v novo življenjsko obdobje.  Pri nekaterih ženskah menopavza nastopi naenkrat, brez klimakterija. Najpogosteje gre za primere, ko je menopavza nastopila kot posledica bolezni ali zdravljenja (operacija, obsevanje, citostatiki). V takih primerih simptomi nastopijo naenkrat in z vso močjo.

Zmanjšano izločanje estrogena in progesterona v krvi poveča koncentracijo gonadotrpnih (FSH in LH – izloča ju hipofiza) in androgenih hormonov (npr. testosteron). Prav to hormonsko neravnovesje je glavni krivec za pojav klimakteričnih težav, ki pri ženskah povzroči velike telesne in duševne spremembe in so lahko bolj ali manj izražene. Najbolj tipični simptomi in znaki so nočno potenje, vročinski oblivi, ki jim lahko sledi naval znojenja in mrzlice (»valunge«) in razbijanje srca. Druge težave, ki lahko spremljajo klimakterij, so še: utrujenost, nespečnost, glavobol, motnje razpoloženja, lahko tudi depresivno, motnje koncentracije. Estrogen vpliva tudi na sluznice, ki obdajajo nožnico, sečni mehur, sečevoda in sečnico. Po menopavzi se ti organi skrčijo, sluznica pa oslabi. Zaradi sprememb v sečnem mehurju in sečnici se pojavi stresna urinska inkontinenca (uhajanje urina pri kašljanju, kihanju, skakanju… ), pogostejše uriniranje in ponavljajoča se vnetja spodnjih sečil. Nožnica postane suha in občutljiva, pojavijo se bolečine med spolnim odnosom. Pogosto so prisotni še suha kože, izpadanje las in porast telesne teže.

Pešanje delovanja jajčnikov posredno vpliva tudi na delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem (npr. ščitnice), zato se v tem obdobju lahko pojavijo motnje v njihovem delovanju. Z upadanjem koncentracije ženskih spolnih hormonov se konča tudi zaščitna vloga estrogena, poraste vrednost skupnega holesterola (zviša se raven LDL holesterola, zniža pa raven HDL holesterola), trigliceridov. Lahko pride do povišanja vrednosti krvnega tlaka. Vse to pa pospešeno vpliva na aterosklerozo (tvorjenje plakov v žilni steni), kar povečuje nevarnost srčno žilnih bolezni. Zaradi pomanjkanja estrogenov pride do povečane resorpcije in zmanjšane tvorbe kosti, kar je tudi glavni razlog za pomenopavzalno osteopenijo (zmanjšano gostoto kosti) in osteoporozo.

Kaj lahko same storite za obvladovanje težav v klimakteriju?

Zelo pomembno je zavedanje, da gre za naraven proces in ne bolezen, se pa ženske glede na različno izražene težave lahko različno odzivajo nanje.

Da bodo čim manj izražene pa veliko pripomore zdrav način življenja:

 • dovolj spanja: nočni počitek naj traja vsaj sedem do osem ur
 • opustitev kajenja: kajenje pospešuje razgradnjo spolnih hormonov in spodbuja resorpcijo kosti                             
 • omejitev uživanjaprečiščenih ogljikovih hidratov (sladkor, bela moka, sol), alkohola (alkohol neposredno okvarja osteoblaste in tako zavira tvorbo nove kostnine) in kofeina (prevelik vnos kofeina v telo lahko prične črpati kalcij iz kosti)
 • uživanje uravnotežene prehrane:  polnovredna živila, zelenjava in sadje, dovolj vitaminov in mineralov ter uživanje živil, ki vsebujejo rastlinske estrogene (fitoestrogene): soja in sojini izdelki, lan, oreščki, ovseni kosmiči, pšenica, jabolka …,
 • redna telesna dejavnost: telesna dejavnost z obremenitvijo (hoja, kolesarjenje, vadba z utežmi …) naj bo prilagojena sposobnostim. Priporočena redna vadba, vsak dan ali vsaj 3–4 krat na teden. Pomembna je za gradnjo in vzdrževanje močnih kosti in mišic.
 • sončenje: izpostavljanje kože obraza in rok zmernemu soncu trikrat na teden po 15 minut zadosti potrebam po vitaminu D za ohranjanje kostne mase
 • sproščanje: joga, meditacija, avtogeni trening, dihalne tehnike za notranje umirjanje
 • druženje s pozitivnimi in naklonjenimi ljudmi.

Naravni pripravki za lajšanje težav

Ženske si lahko pomagajo tudi z naravnimi pripomočki, kot je uživanje naravnih fitoestrogenov*

 • Črna detelja (Trifolium pratense)

Čaj iz črne detelje

Eno do dve žlički cvetov in listov črne detelje prelijemo s skodelico vrele vode in po desetih minutah precedimo. Popijemo tri skodelice čaja dnevno.

Tinktura «Žensko poletje«

Enaka deleža črne detelje in semen navadne konopljike prelijemo z žganjem (ali kisom) v razmerju 1:5. Po treh tednih precedimo. Tinkturo jemljemo trikrat dnevno po 30 kapljic ob težavah z vročinskimi oblivi. Ko občutimo, da oblivi niso več tako globoki, tinkturo jemljemo enkrat dnevno.

 • Lan (Linum usitatissimum)
 • Že 25 g lana na dan lahko omili tipične menopavzne težave. Potresemo jih po solati ali damo v jogurt. Iz lanene moke si lahko spečemo kruh.

  • Hmelj (Humulus lupulus)

  Preprečuje hormonske migrene in nespečnost. Priporočljivo doziranje je 3 skodelice čaja na dan. Čaj pripravimo kot poparek.

  • Grozdnata svetilka cimicifuga (Cimicifuga recemosa)

  Prispeva k umirjeni in udobni menopavzi, saj pomaga pri simptomih, kot so vročinski oblivi, potenje, nemir in razdražljivost.

  • Svetlin, olje (Oenothera sp.)

  Uživanje olja dvoletnega svetlina še posebej svetujejo ob težavah z vročinskimi oblivi in nočnim potenjem.

  • Ginseng (Panax ginseng)

  Ginseng pomaga pri nočnih oblivih in znojenju, ob tem pa zmanjšuje tveganja za bolezni srca in ožilja. Rdeči ginseng ženskam v menopavzi povečuje spolno vzburjenje in izboljša spolno življenje. Čaj lahko pijemo vsak dan.

  • Navadna konopljika (Vitex agnus castus)

  Dviguje progesteron, kar lahko pomaga pri ohranjanju zdravega ravnovesja med estrogenom in progesteronom v času menopavze.

  • Črni kohoš (Cimicifuga racemosa)

  Zmanjšuje suhost nožnice in toplotne oblive v menopavzi. Najbolj pomaga ženskam v zgodnji menopavzi. Jemljemo ga v obliki tablet oziroma kot čaj.

  • Muškatna kadulja (Salvia sclarea)

  Ublaži toplotne navale in sprošča telo. Eterično olje uporabljamo za masažo. Nanašamo ga na spodnji del hrbta, na podplate ali gležnje, lahko tudi okoli popka. Nanašamo zjutraj in zvečer, 3 tedne. Priporočljivo je tudi inhaliranje, da dosežemo terapevtske učinkovine, ki jih aroma žajblja prinaša s seboj.

  • Japonski dresnik (Fallopia japonica)

  V 3 dl vrele vode damo žličko posušene zeli črne detelje in žličko posušene zdrobljene korenike japonskega dresnika. Kuhamo 3 minute. Čaj pijemo preko dneva.

  * Povzeto po knjigi: Darja Rojec, Nasveti in izkušnje iz prve roke, 3. knjiga, 2019

  Pri ženskah, ki jim je bil diagnosticiran rak dojk, estrogensko odvisni, odsvetujemo vnašanje fitoestrogenov, saj se tako zvišuje raven estrogena v telesu, zaradi katerega je nastal tumor in lahko vplivajo na ponovitev raka.

  Nadomestno hormonsko zdravljenje

  Kljub temu, da sta menopavza in klimakterij naravna fiziološka procesa, imata lahko tako močan vpliv na vsakdanje delovanje, tako da je občasno potrebno tudi zdravljenje. Eden izmed najučinkovitejših načinov zdravljenja težav v klimakteriju je z nadomestnim hormonskim zdravljenje – z dodajanjem ženskih spolnih hormonov estrogenov.

  Za večino težav in simptomov, povezanih z menopavzo, je kriv padec koncentracije estrogena. Toda ker je pri ženskah, ki imajo maternico, estrogen povezan z večjo verjetnostjo razvoja raka maternice, ga nadomeščamo skupaj s progesteroni. Pri ženskah z odstranjeno maternico lahko nadomeščamo samo estrogen, brez progesterona.

  Po posvetu z ginekologom, jih ta lahko predpiše v obliki tablet, injekcij s podaljšanim sproščanjem hormona, obližev, hormonskih obročkov ali nosnih pršil.

  Estrogene pa si lahko ženske v obliki vaginalet, vaginalnih krem ali mazil vstavljajo v nožnico in okolico sečnice ter s tem zmanjšajo težave, kot je npr. suhost nožnice. Tak način uporabe je zlasti primeren za ženske, pri katerih je sistemsko zdravljenje preveč tvegano in/ali imajo izrazite težave le v področju spodnjega genitourinarnega trakta – npr. težave z zadrževanjem urina-inkontinenco.

  Pri hormonskem nadomestnem zdravljenju je treba upoštevati previdnostne ukrepe – zdravljenje ni primerno pri srčno-žilnih, jetrnih in trombo-emboličnih boleznih, pri hormonsko odvisnih tumorjih (npr. rak dojk) in sistemskih boleznih (revmatske bolezni …). O tveganjih, vrsti, obliki in trajanju hormonskega nadomestnega zdravljenja naj se ženska posvetuje s svojim ginekologom oziroma zdravnikom družinske medicine. Zdravljenje je treba spremljati z rednimi letnimi pregledi in posveti ter ga, če je potrebno, prilagajati.