Povečaj pisavo
> Ostani zdrav > Samopregled

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje.

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.

Najboljši prijateljici potipaj po zdravju

Prav zaradi izjemnega pomena samopregledovanja smo za rožnati oktober 2023 pripravili kampanjo “Najboljši prijateljici potipaj po zdravju”. Kampanja naslavlja pomen rednega mesečnega samopregledovanja in spodbuja k pogovoru s prijateljicami o samopregledovanju, bolezni, strahovih. Poudarja pomen prijateljstva v času bolezni. Ni nam vseeno za naše prijateljice, ne želimo si, da zbolijo. Vabljeni k spremljanju aktivnosti kampanje in seveda k samopregledovanju in pogovoru s prijateljicami!

Aplikacija Breast Test

Zaupaj svojim rokam za zdravje dojk

Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju sta vam na voljo tudi mobilna aplikacija in spletna stran Breast Test.

Aplikacija vsebuje vedno aktualni menstrualni koledarček, ki uporabnice vsak mesec z opomnikom spomni na pregled, vsebuje pa tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi predstavi postopek samopregledovanja dojk. Aplikacija je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi preko spletne strani: breast-test.com, kjer je na voljo tudi spletna različica menstrualnega koledarčka z opomnikom na samopregledovanje in predsatvitev postopka samopregledovanja.

Za lažjo dostop do aplikacije skenirajte spodnjo QR kodo (odvisno, kateri operacijski sistem uporablja vaš mobilni telefon):

Apple operacijski sistem

Google play:

Video predstavitev samopregledovanja

Video prikazuje kako in kdaj se morajo ženske in odgovori na nekatera vprašanja. Pripravo videa je podprla zdravstvena zavarovalnica Triglav Zdravje.

 

Video predstavlja pomen samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Izdelavo videovsebin v produkciji WeExplain je podprla Zavarovalnica Triglav.

Kako pravilno pregledaš dojke?

Preglej

Postavi se pred ogledalo, roki sta sproščeni ob telesu. Bodi pozorna na prej opisane spremembe dojk in bradavic. Roki položi na boke in se rahlo izprsi. Znova si pozorno oglej dojki in bradavici. Dvigni roki nad glavo in skleni dlani. Še v tem položaju se prepričaj, da ni vidnih sprememb.

Pretipaj dojki

Dvigni desno roko. Z levo roko natančno pretipaj vso desno dojko v smeri urinega kazalca in z vseh robov proti bradavici. Dvigni levo roko in postopek ponovi na levi dojki.

Pretipaj dojki

Nagni se naprej in z desno roko podpri desno dojko. S krožnimi gibi leve roke natančno pretipaj dojko. Postopek ponovi s podprto levo dojko.

Pretipaj bradavici

S palcem in sredincem nežno stisni vsako bradavico in preveri, da ni izcedka.

Pretipaj pazduhi

Nagni se naprej, spusti levo roko in pretipaj levo pazduho z desno roko. Najprej s stisnjenimi prsti in nato še z razprtimi. Preglej še desno pazduho.

Pretipaj leže

Samopregled lahko končaš še leže. Desno ramo podloži z vzglavnikom in dvigni desno roko nad glavo. Z iztegnjenimi in stisnjenimi prsti leve roke s krožnimi gibi pretipaj desno dojko. Vzglavnik premakni pod levo ramo in pregled ponovi na levi dojki.

Mobilna aplikacija in spletna stran Breast Test