Povečaj pisavo
> Kakovostno življenje > Spolnost

Rak dojk je bolezen, ki vpliva tudi na spolnost in odnose s partnerjem. Tovrstne težave se morda ne zdijo tako pomembne, dokler se bolnica bojuje za svoje preživetje. A zdravljenje se enkrat konča in takrat se je treba spoprijeti tudi z vsakdanjim življenjem. Spolnost v njem nedvomno igra pomembno vlogo. Vedno več raziskav kaže, da so ravno težave v spolnosti med najpogostejšimi simptomi, s katerimi se soočajo ženske po zdravljenju raka dojk.

Rak dojk na težave s spolnostjo vpliva z različnih vidikov. Žensko na začetku pretrese že sama diagnoza, hkrati pa zaradi simbolnega pomena, ki ga imajo dojke. Žensko rak dojk veliko bolj prizadene, kot bi jo morda kak drug rak. Raziskovalci so ugotovili, da imajo ženske, ki so v procesu zdravljenja ostale brez dojke v primerjavi s tistimi z manjšim kirurškim posegom slabše doživljanje lastnega telesa, pri nekaterih lahko pride tudi do depresije, tesnobnosti in do upada spolne sle.

Tudi izbira zdravljenja po sami operaciji lahko vpliva na spolnost. Raziskave kažejo, da ženske po kemoterapiji v pomembno večjem deležu navajajo motnje s področja spolnosti: bolečino pri spolnem odnosu, pomanjkanje libida, težave pri doživljanju orgazma ali suhost nožnice.

Spolnost med in po zdravljenju raka

Spolna medicina je veja medicine, ki se ukvarja s človeško spolnostjo in motnjami. Njen cilj je izboljšati spolno zdravje s preprečitvijo, diagnostiko, terapijo in rehabilitacijo stanj ali bolezni: spolne funkcije, spolne in partnerske izkušnje, spolne identitete in preference.

Strokovnjakinja spolne medicine, Frosina Krstanoska, Internist in hematolog, FECSM opozarja, da je za bolnika z rakom pomembno, da se o težavah, ki nastanejo v spolnosti zaradi bolezni ali/in zdravljenja, odkrito pogovarja ter izpostavlja s kakšnimi težavami v spolnem življenju se navadno srečujejo bolniki z rakom in ozdravljeni in posledica česa so lahko težave. Odgovarja pa tudi na pomembna vprašanja, kako si lahko bolniki sami pomagajo in na koga se lahko obrnejo v primeru težav.

O spolnosti ne govorimo

Ko zbolimo za katero koli vrsto raka, nam je vodilo čimprejšnja ozdravitev in vrnitev na delovno mesto, nazaj v socialno življenje. Težave, ki se pokažejo v spolnosti med ali po zdravljenjem velikokrat zanemarjamo, pripisujemo posledicam zdravljenja in jih pustimo zadaj, ker nam je bolj kot spolnost pomembno zdravje na eni strani, in na drugi strani, ker se o tem premalo govoril. Prav tako se zdravniki izogibajo vprašanj intimnosti, ker niso dovolj poučeni o tem in ker menijo, da to ni njihova odgovornost ali predvidevajo, da bolniki bodo sami vprašali.

»Ste vedeli, da«

  • 1/3 pacientov ima seksualne/ intimne težave, ki jih lahko reši izbrani zdravnik?
  • 1/3 pacientov sploh ni zainteresiranih za seksualnost, potrebujejo samo informacijo, kar je njihova pravica?
  • 1/3 pacientov ima kompleksne težave za katere obstaja rešitev, če bi bili napoteni izkušenim zdravnikom z znanji v spolni medicini?

Onkoseksolog

Onkoseksolog je usposobljen  zdravnik, psiholog, seksolog, psihoterapevt, družinski terapevt, ki ima specifična dodatna znanja in kompetence, da pomaga na seksualnem področju. Rakavi bolniki imajo pogosto naslednje težave: pomanjkanje poželenja, fiziološke težave zaradi suhosti nožnice, krvavitve ali odsotnosti organa ali zaradi stome; težave pri odnosu, kot je boleč spolni odnos (dispareunia) in uhajanje urina (inkontinenca) in težave z orgazmom, kot je anorgazmija, moški anejakulacijo in pogosto imajo težave z erekcijo.«

V spolnosti lahko pride do začaranega kroga v komunikaciji med bolnicami z rakom in partnerjem. Pomembno je, da se bolnice zavedajo svojega stanja in motenj in da se o tem pogovorijo s partnerjem. Kako uspešne bodo pri tem, je seveda odvisno tudi od tega, kako so se s težavami spopadale že prej. Potrebno je vzpostaviti novo ravnovesje v življenju zaradi bremena rakave bolezni, spodbujati jih je treba, da premagajo distres in izgradijo novo samozavest in upanje.

Bolnice si lahko same pomagajo pri prezgodnji menopavzi in pri vročinskih oblivih z vajami ritmičnega dihanja, akupunkturo, izogibanjem pikantni hrani in z večslojnim oblačenjem, uporabo vitaminov, hipnozo, čeprav zanjo ni dokazane učinkovitosti v študijah. Proti vročinskim oblivom se uporabljajo tablete iz skupine antidepresivov, vendar le ob posvetovanju z onkologi zaradi možnih interakcij s tamoksifenom (večini poznan kot Nolvadex) in ostalimi zdravili.

Težave z draženjem, bolečinami in suhostjo v predelu genitalij lahko preprečimo z vlažilci, ter z izbranimi tamponi. Treba je razmisliti tudi o spremembi položaja, drugih oblikah spolnosti, ki ne vključujejo vaginalnega odnosa, več stimulacije in predigre pred spolnostjo zaradi doseganja večje vlažnosti nožnice. Uporaba hormonalnih preparatov se ne priporoča brez posvetovanja z lečečim onkologom zaradi možnosti ponovitve raka, čeprav gre za lokalne vaginalne kreme z nizko vsebnostjo hormonov, ki nimajo sistemskega učinka. Bolnice se morajo zavedati, da se z masturbacijo in uporabo seksualnih pripomočkov lahko potrudijo same in na novo odkrijejo novi jaz, ter s tem dosežejo spolni užitek.

Pomembno je, da o težavah spregovorite z izbranim zdravnikom, ki vas bo napotil do strokovnjakov, in se pogovorite z onkologom že pred začetkom zdravljenje, kaj lahko pričakujete na področju spolnosti. Če se odločite za spolno medicino in pomoč s področja onkoseksologije, pričakujte biopsihosocialni pristop, ki zajema:

  • seksualno svetovanje, psihoterapijo in kognitivno vedenjsko terapijo –  individualne in partnerske vaje
  • spremembo življenjskega sloga (telesna teža, kajenje, alkohol, telovadba)
  • zdravila

Pomembno je, da tako kot s partnerjem skupaj strmita na poti do ozdravljenja, da tudi na čustveni in telesni intimnosti delujeta skupaj, ta je pomembnejša kot sama spolnost. Pomembno je sprejeti dejstva in se soočiti s prilagoditvami ter pridobiti pravilne in jasne informacije. Zmotno, a žal še vedno pogosto, je mišljenje, da je rak nalezljiv ali da z intimnostjo lahko povzročimo napredovanje raka.

Zasebna ambulanta za spolno medicino

Ob morebitnih težavah se lahko obrnete na:
Frosina Krstanoska, Internist in hematolog, FECSM
Zasebna ambulanta za spolno medicino
Naročanje na telefonski številki 031 278 793