Povečaj pisavo
> Ostani zdrav > Presejalni programi

Pri nekaterih vrstah raka je mogoče s preprostimi preiskavami pri navidezno zdravih ljudeh najti spremembe, ki lahko pomenijo predrakave spremembe ali raka. Tako med ljudmi brez kliničnih težav odkrijemo bolnike, pri katerih je velika verjetnost, da imajo predrakave ali rakave spremembe, ki še ne povzročajo težav. Če na take preiskave sistematično vabimo določene skupine prebivalstva, govorimo o organiziranem presejanju. Bistveni del organiziranih presejalnih programov je dejavno vabljenje posameznih skupin prebivalstva na preiskave, zagotavljanje kakovosti in spremljanje kazalnikov učinkovitosti programa.

Skrbite za svoje zdravje in se udeležujte programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb.

Državni program DORA

DORA je organiziran državni presejalni program za raka dojk, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju te bolezni. Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani so ga začeli izvajati aprila 2008, cilj pa je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk.

Presejanje je pregledovanje navidezno zdravih ljudi, da bi med njimi odkrili tiste, ki morda že imajo predstopnjo ali začetno obliko iskanega raka.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk uporabljamo presejalno mamografijo (to je rentgensko slikanje dojk pri na videz zdravih ženskah), ki pokaže majhne, ne tipne tumorje. Na ta način je mogoče odkriti raka dojk veliko prej, preden se pojavijo vidni ali tipni znaki, kot je npr. zatrdlina v dojki, izcedek iz bradavice ipd. Približno polovica rakov, odkritih na ta način, je dovolj majhnih, da je potrebna le kirurška odstranitev spremenjenega tkiva, ne pa celotne dojke in tudi zdravljenje je mnogo bolj uspešno, kot pri napredovali obliki.

Program DORA je namenjen ženskam med 50. in 69. letom starosti – v tem obdobju je verjetnost, da zbolijo za rakom dojk, največja. Vabilo prejmejo vsaki dve leti. DORA od januarja 2018 pokriva celotno Slovenijo.

Državni program DORA poteka v skladu z Evropskimi smernicami kakovosti. Vsi strokovnjaki, ki sodelujejo potrebujejo dodatna izobraževanja. Vsakodnevno pa so prisotna tudi preverjanja kakovosti opreme. Vsi presejalni centri DORA v Sloveniji delujejo po enotnih standardih in v njih poteka stalen strokovni nadzor.

Več informacij: dora.onko-i.si

ZORA

Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu je namenjen ženskam starim med 20 in 64 let.

Več informacij: zora.onko-i.si

SVIT

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki je namenjen moškim in ženskam, starim od 50 do 74 let.

Več informacij: www.program-svit.si

Državni program za obvladovanje raka (DPOR)

Državni program obvladovanja raka (DPOR) je celovit program ukrepov in dejavnosti za obvladovanje raka v Republiki Sloveniji. Konec decembra 2012 je zaživela spletna stran www.dpor.si, kjer lahko dobite veliko pomembnih informacij o raku. Rak je danes v Sloveniji prvi vzrok smrti in je izpodrinil srčno žilne bolezni. Rak postaja vse bolj ozdravljiva kronična bolezen. 30 % vseh rakom bi lahko preprečili, če bi zdravo živeli in upoštevali priporočila strokovnjakov.

Več o tem boste zvedeli na spletni strani Državnega programa obvladovanja raka. Prav tako boste zvedeli katere zdravstvene institucije v Sloveniji zdravijo določeno vrsto raka.