Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Koledar dogodkov > Predavanje in pogovor s področja psihoonkologije z Urško Košir
Apr 17

Predavanje in pogovor s področja psihoonkologije z Urško Košir

Vabljeni na pogovor z Urško Košir, nekdanjo bolnico s Hodgkinovim limfomom in doktorsko študentko eksperimentalne psihologije na Univerzi v Oxfordu, ki bo z nami delila svoja spoznanja iz raziskovanja in praktične izkušnje dela z bolniki z rakom ter predstavila svoje izkušnje zdravljenja limfoma.

Združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, Združenje Europa Donna Slovenija in Društvo OnkoMan  v sredo, 17. aprila 2019 ob 16. uri v predavalnici Onkološkega inštituta (stavba C) gostimo nekdanjo bolnico s Hodgkinovim limfomom in doktorsko študentko eksperimentalne psihologije na Univerzi v Oxfordu Urško Košir, ki bo z nami delila svoja spoznanja iz raziskovanja in praktične izkušnje dela z bolniki z rakom v ZDA in v Veliki Britaniji ter predstavila svoje izkušnje zdravljenja limfoma v ZDA in Sloveniji.

Urška Košir je med študijem psihologije na znani univerzi Yale v New Heaven-u zbolela za Hodgkinovim limfomom. Polovico zdravljenja je opravila v ZDA, nato se je začasno vrnila domov v Koper in zdravljenje ob podpori družine nadaljevala in uspešno zaključila na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Po končanem zdravljenju se je vrnila v ZDA in z odliko opravila vse obveznosti in diplomirala. Že od nekdaj so jo zanimale klinične vede, zato je večino študija posvetila duševnim motnjam kot so depresije in psihoze. V zadnjih dveh letih pa se je preusmerila v študij psihološkega stanja bolnikov z rakom, pri čemer se še posebej posveča mladim, ki se soočajo s težkimi diagnozami. Urška je tudi članica European Health Parliament , kjer je v skupini mladih raziskovalcev, študentov in strokovnjakov, ki se zavzemajo za enako dostopno zdravstveno varstvo po vsej EU. Razvili so priporočila, ki so jih pred kratkim, 2. aprila, predstavili evropskemu parlamentu, komisiji in politikom v EU Parlamentu.

V svojem predavanju in pogovoru se bo osredotočila na temo Delo na področju psihoonkologije. Predstavila bo svoje dosedanje raziskovalno delo in delo z bolniki z rakom, ki se osredotoča na psihološke prilagoditve na raka – od začetnih do dolgoročnih izzivov, povezanih z boleznijo. Posvetila se bo tudi povezavi med duševnim in telesnim delovanjem ter spregovorila o pozitivnih načinih prilagajanja ter iz lastnih izkušenj spregovorila, kako se le-te lahko spodbuja v ambulanti ali na kliniki. Predstavila bo tudi ovire, ki jih srečuje pri svojem delu ter primerjala svoji dobri izkušnji zdravljenja limfoma v ZDA in v Sloveniji.

Vabljeni, da se nam pridružite pri predavanju in pogovoru. Menimo, da je dogodek odlična priložnost tudi za prenos izkušenj med bolniki in strokovnjaki.

Veseli bomo vaše udeležbe na dogodku in v razpravi.

Kristina Modic, izv. direktorica Združenja L&L
Tanja Španić, predsednica Europe Donne Slovenija
Gregor Pirc, predsednik Društva OnkoMan