Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Koledar dogodkov > Rožnati izziv – Boč
Okt 19

Rožnati izziv – Boč

Rožnati izziv 19. oktobra 2019. Dobimo se na izhodišču ob 9. uri.

Izhodišče:  Zgornje Poljčane

Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana – Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice in Poljčane. V prvem križišču od mesta, ko smo zapustili avtocesto nadaljujemo levo v smeri Poljčan (desno Slovenske Konjice). Cesta nas nato pelje skozi Dražo vas, Žiče in Loče. V vasi Loče pridemo na krožišče, kjer nadaljujemo “naravnost” v smeri Poljčan (izvoz iz krožišča ni označen). Nekoliko naprej pa nas cesta pripelje na večje križišče, kjer pa nadaljujemo desno v smeri Zgornjih Poljčan (levo Poljčane). Tej cesti nato sledimo do vasi, kjer nas cestni znak za Boč usmeri levo navzgor. Naprej se peljemo do prvih planinskih tabel ob katerih je parkirišče na katerem parkiramo.

Na izhodišču bi se razdelili v dve skupini (1. skupina bo šla po zahtevnejši poti, 2. skupina pa z mano po malo lažji poti)

1. skupina bi se odpravila po gozdni poti, ki je bolj strma in bi šli na vrh Boča do stolpa
Ime poti: čez Balunjačo
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 618 m

2. skupina bi se odpravila po asfaltirani cesti in bi zaključili pri domu na Boču (tja bi se nato spustila tudi prva skupina, ki bi prišla z vrha)
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 338 m

1. Skupina
S parkirišča nadaljujemo po gozdno učni poti, ki sprva poteka po kolovozu in se vzpenja po dnu dolinice. Po dobrih 10 minutah hoje pot preči cesto in se še naprej vzpenja po dolinici ob kateri na levi strani opazimo krmišče za živali. Kolovoz, ki se vse bolj vzpenja pa se v desnem ovinku spremeni v peš pot, ki se v prečnem vzponu oddalji od dolinice po kateri smo hodili. Pot naprej pa se začne strmo vzpenjati in nas v nekaj minutah pripelje na kolovoz, katerega pa samo prečimo (pot desno gre do doma na Boču).

Pot naprej se zmerno vzpenja in nas mimo križa, ki ga opazimo ob poti pripelje na naslednji kolovoz. Naprej sledimo kolovozu, ki se rahlo vzpenja in se po nekaj minutah spremeni v peš pot. Peš pot se hitro začne strmo vzpenjati in nas po nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Leva pot na katero se usmerimo mi, se imenuje pot čez Balunjačo, desna pa strma (obe poti se višje združita). Pot čez Balunjačo nato v zmernem vzponu preči pobočja Boča do skalnih pečin, ki jih vidimo pred seboj. Pot nato s pomočjo varoval preči vznožje teh pečin. Prehod pod pečinami ni težaven je pa nekoliko izpostavljen padajočemu kamenju. Ob vznožju pečin pa lahko opazimo nekaj manjših votlin, ki popestrijo dan predvsem mlajšim planincem. Naprej se pot strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje na mesto, kjer se naša in strma pot ponovno združita. Strmina poti nato postopoma popusti in pot nas pripelje na kolovoz, ki se zložno vzpenja ob vojaškem območju. Ko zapustimo bližino vojaškega območja sledi le še pet minut hoje po vršnem še vedno z gozdom poraščenem pobočju. Na vrhu pa se vzpon še ne konča. Pred seboj zagledamo 20m visok razgledni stolp na katerega se po strmih stopnicah povzpnemo. Vzpon na vrh stolpa nas nagradi z lepim razgledom.

Čas hoje: 1,50h do vrha – spust do doma 50 minut, spust v dolino 1 ura.

2. Skupina
S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti navzgor. Nekaj sto metrov so ob cesti travniki, pašniki, vinogradi in tri, štiri hiše oziroma domačije. Cesta preide na koncu naselja Zgornje Poljčane v gozd, mi pa sledimo asfaltni podlagi vse do Planinskega doma na Boču.
Čas hoje: 1,10h do doma, spust v dolino 1 ura.

Na Planinskem domu na Boču se lahko okrepčamo. Vedno imajo pripravljeno kakšno enolončnico, ričet, segedin… ali pa malicamo iz nahrbtnika.

Spust z doma po dogovoru:  lahko po cesti, lahko po ostalih poteh – se bomo prilagodili.

Pohod koordinira Simona Sobotič. Prijave in dodatne informacije na elektronskem naslovu: sportna@europadonna.si.

Izberite pohod v skladu s svojimi zmožnosti in sposobnosti. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost. Pridržujemo si pravico do spremembe oziroma odpovedi pohoda. Fotografije s pohoda bomo lahko uporabili v Novicah Europa Donna, na spletni strani in/ali Facebook strani. V kolikor ne strinjate z objavo fotografij, to sporočite koordinatorici pohoda pred fotografiranjem.