Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Koledar dogodkov > Rožnati izziv – Nazarje – Farbanca
Jun 01

Rožnati izziv – Nazarje – Farbanca

Vabljeni na potepanje po pobočjih Črete. (944 M)

Kdaj: sobota, 1. junija 2019
Dolžina poti in zahtevnost: 4 ure; višinska razlika 650 m
Zbirno mesto: parkirišče v Mostnem grabnu (MOTORČEK)
Čas: 8.30

Oprema: primerna planinska obutev in obleka, pohodne palice, malica iz nahrbtnika, tekočina, zaščita proti klopom, dežju, .. dobra volja

FARBANCA
Dom planincev na Farbanci, kratko ime Farbanca, se nahaja na severnem delu Dobroveljske planote (Čreta), na gozdni jasi sredi obsežnih gozdov Krašice. Poleg njega stoji antenski stolp, ki je dobro viden iz Zadrečke in deloma tudi iz Zgornje Savinjske doline.
Farbanca je bila leta 1954 zgrajena kot gozdarska koča. Z razvojem gozdarstva in gozdne infrastrukture je izgubila svoj prvotni namen, ter bila 15 let povsem opuščena. PD Nazarje jo je leta 2002 prevzelo v najem od Gozdnega gospodarstva Nazarje, leta 2006 jo je odkupilo. Dom počasi, a vztrajno obnavljamo.

OPIS POTI
*Udeleženci pohoda na Farbanco v občini Nazarje se boste najverjetneje pripeljali v Savinjsko dolino po avtocesti Ljubljana – Celje. Na izvozu Šentrupert, Mozirje, … zapustite avtocesto in se peljete proti Mozirju, Nazarjam. V Nazarjah za bencinsko črpalko Petrol zavijete levo. Pot vas pelje preko reke Savinje mimo gradu Vrbovec. V krožišču na drugem izvozu smer Gornji Grad in pot nadaljujete skozi naselja Dobletina, Kokarje, Lačja vas. Po prehodu mostu čez reko Dreto vas bo smerna tabla Planinski dom Farbanca usmerila levo na stransko cesto.
**Možen dostop tudi iz Vranskega preko prelaza Lipa v Šmarno ob Dreti, kjer v križišču pri vključitvi na glavno cesto zavijete desno in nadaljujete pot skozi naselja Zg. Kraše, Sp. Kraše, Pusto Polje in pri smerni tabli Planinski dom Farbanca zavijete desno.
***Ali preko prelaza Črnivec do Gornjega Grada. Konec naselja Gornji Grad, pred bencinsko črpalko Petrol zavijete desno, smer Nazarje. Pot nadaljujete do Šmartnega ob Dreti in dalje do Pustega Polja in pri smerni tabli Dom na Farbanci zavijete desno.

Po 2 km boste prispeli do parkirišča v Mostnem grabnu, kjer vas bova pričakali z lokalno planinsko vodnico.

Od Motorčka (395m) bomo se podali po gozdnih poteh in cestah do Marijine cerkve na Čreti (944m), kjer si bomo na energijski točki napolnili manjkajočo energijo. Od cerkve se bomo spustili do Doma planincev Vransko (870m), kjer si bomo privoščili krajši počitek.

Možnost toplega obroka:

  • gobova juha z ajdovimi žganci 5€,
  • mesne enolončnice 6€.

Po dogovoru se bomo podali do Križa, razgledišča nad Vranskim in se nato po planinski poti spustili do doma na Farbanci, kjer nas bodo pričakali prijazni dežurni fantje, ki nas bodo počastili z jabolčnim zavitkom.
Po počitku še kratek spust v dolino in potepanje po pobočjih Črete bo zaključeno.

Upam, da bo, kljub muhastemu majskemu vremenu, 1. junij vremensko primeren za potepanje po Čreti in se veselim druženja z vami.

V primeru dežja pohod odpade.

Ob prijavi navedite, če želite topel obrok v Domu planincev Vransko.

Pohod koordinira Martina Zakrajšek.

Prijave in dodatne informacije na elektronskem naslovu: sportna@europadonna.si.
Izberite pohod v skladu s svojimi zmožnosti in sposobnosti. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost. Pridržujemo si pravico do spremembe oziroma odpovedi pohoda. Fotografije s pohoda bomo lahko uporabili v Novicah Europa Donna, na spletni strani in/ali Facebook strani. V kolikor ne strinjate z objavo fotografij, to sporočite koordinatorici pohoda pred fotografiranjem.