Povečaj pisavo

Akupunktura je danes uveljavljena in vedno pogosteje uporabljena komplementarna metoda.

Po taoistični filozofijfi je energija vesolja v nenehnem dinamičnem ravnovesju in to velja tudi za človeka. Njegovi notranji organi in njihove funkcije so v nenehnem ravnovesju, energija notranjih organov pa se projicira na površini telesa v določenih energetskih poteh – meridianih. Z zabadanjem iglic v določene točke na teh meridianih poskušamo ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje. Pristop k zdravljenju je celosten.

S pomočjo akupunkture se lotevamo lajšanja bolečinskih sindromov, ki so posledica zdravljenja (operacija, kemoterapija, obsevanje). Predvsem gre za kronično nevropatsko bolečino, ki je odporna na zdavljenje z zdravili: postmastektomisjki sindrom, fantomska bolečina in periferna nevropatija.

Akupunktura je učinkovita pri zmanjševanju slabosti in bruhanja ob kemoterapiji s citostatiki in obsevanju.

Zdravljenje raka dojk privede do prezgodnje menopavze in z njo povezanih težav. V ospredju so vročinski oblivi, katerim se lahko pridružijo še palpitacije, nespečnost, motnje razpoloženja in depresija. Pri teh bolnicah je akupunktura primerna in uspešna metoda za lajšanje omenjenih simptomov.

Akupunkturo za bolnice z rakom dojk izvajajo tudi na Onkološkem inštitutu v okviru protibolečinske ambulante. Letno z obravnavajo 120 bolnic, kolikor dopuščajo zmogljivosti.

Pripravila Radka Tomšič v sodelovanju z Mojco Gašperin, julij 2016