Povečaj pisavo

Beseda aromaterapija izvira iz grške besede »aroma«, ki pomeni pikanten vonj ali okus in »terapei«, ki pomeni nego ali zdravljenje. Že v prazgodovini so ljudje dišečim rastlinam pripisovali različne, včasih celo čudežne moči.

Eterična olja ali esence so hitro hlapne in zelo koncentrirane snovi, pridobljene iz celih aromatičnih rastlin ali njihovih delov (plodov, cvetov, lubja, lesa, iglic, listov, poganjkov, korenin).

Molekule eteričnih olj so majhne, zelo hitro prehajajo preko kože in dihalnih poti v kri, od koder učinkujejo na tkiva, organe ter hormonski in živčni sistem.

Imajo širok spekter terapevtskega delovanja: delujejo na psihološki, fiziološki, duhovni in energijski ravni. Najbolj raziskano področje delovanja eteričnih olj je njihova antiseptična aktivnost.

Slovenske izkušnje v onkologiji so še skope, zato nekaj besed o vlogi aromaterapije v onkološki negi ter pri ženskah z rakom dojk gospa Marika Fleri, klinična aromaterapevtka z Malte ter koordinatorka The National Cancer Platform Malta. Deluje v glavni bolnici za onkologijo na Malti. Meni, da je aromaterapija dragoceno orodje, ki nam je na voljo:

  • Za sproščanje stresa s pomočjo zračne difuzije, masaže, uparabe inhalatorjev, kopeli za noge in še mnogo več.
  • Aromaterapijo uporablja za psihološko dobro počutje. Vsak teden imajo tečaje za sproščanje, meditacijo, pozornost in samoizražanje, na katerih se koncentrirajo, da pacientom dajejo orodja, med drugim tudi aromaterapevtske recepte, ki jih lahko uporabijo doma, da se bolje počutijo. Te tečaje izvajajo skupaj z oddelkoma za delovno terapijo in psihologijo.
  • Za zmanjševanje bolečin, če je to potrebno.
  • Za nego kože (še posebej med ali po kemoterapiji ali radioterapiji), za ustno nego ipd., tako da pripravi mešanice in kreme z mnogo ljubezni.

Najlepši vidik pri vsem tem je, da daje uporaba aromaterapije pacientom občutek kontrole, ki jim je bila sicer drugače vzeta. Prav tako jim podari dostojanstvo, olajšanje, ljubezen, skrivnost, dušo in lepoto. Zmožna je pacientom, ki so sicer vsakodnevno izpostavljeni hladnemu in kliničnemu okolju, približati esenco in vonj nežne Matere narave. Dobro izurjen aromaterapevt je zmožen podpirati pacienta na kateremkoli delu njegove poti – od trenutka diagnoze, skozi zdravljenje in onkraj. Aromaterapijo lahko uporabljamo tudi v zadnjih fazah življenja. Vse to je njena lepota.

Svoje aromaterapevtske usluge nudi tudi prostovoljno tako, da sodeluje z ostalimi oddelki v bolnici, kot je oddelek za delovno terapijo in oddelek za psihologijo. Prav tako predava o aromaterapiji za vse storitve, ki jih potrebuje 15 nevladnih organizacij, ki delajo z onkološkimi pacienti.

Vsem ženskam, ki se soočajo z rakom dojk in za terapevte, ki bi jim radi pomagali na njihovi poti sporoča:

»Prva stvar, ki bi jo rekla ženskam, ki so jim diagnosticirali raka dojk ali katerikoli drug tip raka je, da ne uporabljate besede “boriti se”. Borba zahteva veliko agresivne energije. Svojim pacientom povem, da namesto tega raje uporabljajo besede in jih sprejmejo za svoje, da “živijo svojo izkušnjo”, namesto da se borijo z njo, kar bo pripomoglo, da usmerijo pozitivno in lepo energijo tja, kjer je najbolj potrebna. Ravno tako, tvoja dignoza te ne določa. Si mnogo več kot samo tvoja diagnoza. Mnogo mojih pacientov je skrbnikov v takšnem ali drugačnem pomenu – to so matere, tete, babice, učiteljice, medicinske sestre ipd. Njihova prva skrb je, da ne bodo mogle skrbeti za druge, medtem ko bodo deležne terapije. Zelo težko jim je to spustiti iz rok in se posvetiti samim sebi, zato je moj nasvet ta, da zdaj sebe postavijo na prvo mesto in dovolijo prijateljem in ljubljenim, da jih razvajajo, ljubijo in skrbijo za njih. To je privilegij, da lahko ljubljeni skrbi za vas. Ne odvzemite jim tega. Za vse terapevte, ki skrbijo za onkološke bolnike: Živite to izkušnjo skupaj s pacientom, prisluhnite njihovim potrebam (ta način poslušanja se dela s srcem, ne z ušesi), vključite pacienta v odločitve, ki zadevajo njihovo zdravljenje in jim pustite, da vas vodijo ter najpomembneje, poskrbite tudi zase.«

Pripravila Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka, ustanoviteljica Aromainštituta – Inštituta za izobraževanje, razvoj in promocijo aromaterapije, januar 2017