Povečaj pisavo
> Članki > Limfedem

Limfedem

Limfedem je zastajanje tekočine v prizadetem predelu telesa, do katerega pride zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema. 

Otekanje roke – limfedem je zastajanje tekočine v prizadetem predelu telesa, do katerega pride zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema. Limfedem je kronično stanje telesa, ki potrebuje strokovno pomoč.

Z odstranitvijo pazdušnih bezgavk pri operaciji dojke, pride običajno do motenj odtekanja limfe iz zgornje okončine in le-ta zato prične otekati. Limfedem je torej zastajanje beljakovinsko bogate medcelične tekočine v tkivu, ki se kaže kot otekanje.

Več o opozorilnih znaki, preprečevanju in zdravljenju limfedema.

Delavnice za samopomoč pri limfedemu

Vabimo vas s prijavi na delavnice za samopomoč pri limfedemu, na kateri usposobljeni limferapevti predstavijo tehnike za samopomoč.

V združenju Europa Donna se zavedamo problema limfedema, ki se pri bolnicah pojavi kot posledica zdravljenja raka dojk ali rakov rodil. Limfedem je zastajanje tekočine v prizadetem predelu telesa, do katerega pride zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema, tako zaradi odstranjenih pazdušnih ali trebušnih bezgavk kot zaradi obsevanja. Limfedem potrebuje strokovno, večplastno obravnavo, veliko pa lahko naredijo tudi bolnice same. V združenju pripravljamo predavanje z delavnico za samopomoč pri limfedemu, na kateri usposobljeni limferapevti predstavijo tehnike za samopomoč.

Vabimo vas k prijavi na delavnice, ki potekajo v manjših skupinah. Za prijavo nam pišite na elektronski naslov europadonna@europadonna.si in pripišite iz katerega kraja prihajate. Delavnice bomo organizirali v bližini vaše kraja, glede na predhodne prijave.