Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > 15. oktober – Dan zdravih dojk

15. oktober – Dan zdravih dojk

Združenje Europa Donna Slovenija se je tudi letos pridružilo dejavnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, s katerimi Evropska zveza Europa Donna opozarja na pomen življenjskega sloga za zdravje dojk. S stojnico na Prešernovem trgu v Ljubljani soo mimoidoče osveščali o raku dojk in simbolično zaključili projekt Kava po Sloveniji, s katero so v…

Predstavnice združenja smo v soboto, 15. oktobra 2022, med 9, in 13. uro, skupaj s predsednico Tanjo Španić na stojnici na Prešernovem trgu v Ljubljani osveščale o raku dojk. Za mimoidoče smo pripravili zabavne naloge, ponudili kavo, Cedevito Pink grejp ter delili rožnate pentljice, simbol osveščanja o raku dojk ter druge promocijske materiale, s katerimi želimo opozoriti na pomen skrbi za svoje zdravje. Prikazali smo tudi pravilen potek samopregleda dojk na silikonskem modelu, saj je za zgodnje odkrivanje raka dojk pomembno redno mesečno samopregledovanje dojk. Bolnicam in njihovim svojcem smo bile na voljo za pogovor in morebitna vprašanja v zvezi z diagnozo in zdravljenjem.

Evropska zveza z dnevom zdravih dojk opozarja na pomen življenjskega sloga za preprečevanje obolevnosti in kot preventivo pred ponovitvijo bolezni. Zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, vzdrževanje primerne telesne teže in vsakodnevna telesna dejavnost so namreč ključni dejavniki, s katerimi lahko preprečimo, oziroma v prihodnost odložimo rakava obolenja in druge kronične nenalezljive bolezni.

Dan zdravih dojk smo z različnimi dogodki obeležili tudi v Izoli, Vojni vasi, Krškem, Postojni in Tolminu.