Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > 20. redna letna skupščina Združenja Europa Donna Slovenij

20. redna letna skupščina Združenja Europa Donna Slovenij

Članice in člani Združenja Europa Donna Slovenija smo se danes zbrali na 20. redni letni skupščini, s katero smo zakorakali v 21. leto delovanja.

Članice in člani Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk smo se danes zbrali na 20. redni letni skupščini, ki je potekala v predavalnici stavbe C, Onkološkega inštituta v Ljubljani. Z letošnjo skupščino smo zakorakali v 21. leto delovanja združenja in hkrati zaokrožili prvo leto z novo predsednico Tanja Španić, ki je lansko leto vodenje Europe Donne prevzela od dolgoletne predsednice Mojce Senčar.

Zbrane člane in članice združenja sta uvodoma pozdravili varuhinja človekovih pravic gospa Vlasta Nussdorfer in častna predsednica Europe Donne Slovenija Mojca Senčar.

Skupščina se je nadaljevala s pozdravnim nagovorom predsednice Združenja Europa Donna Slovenija Tanje Španić, ki je v napovedi kratkega predavanja, s katerim že tradicionalmo začenjajmo skupščino, izpostavila: »V slovenski družbi smo z osveščanjem društev bolnikov z rakom naredili že velik korak naprej pri detabuizacij besede rak, nekaj dela pa nas še čaka na področju psihosocialne podpore. Pri našem vsakdanjem srečevanju z bolniki namreč ugotavljamo, da se ljudje neradi izpostavljajo in poiščejo podporo, predvsem, ko gre za bolezen. Želimo si, tudi s programom Roza, ki ga izvajamo skupaj s partnerji, prispevati k pozitivnim spremembam na tem področju, da bi pomoč lažje sprejeli, takrat ko jo bomo potrebovali in jo tudi znali ponuditi pomoči potrebnim.«

Za njo je besedo prevzela dr. Tina Rahne Mandelj specialistka in doktorica zakonske in družinske terapije, ki je predstavila pomen psihosocialne podpore in program Roza, v okviru katerega v Europi Donni skupaj s partnerji razvijajmo aktivnosti za psihosocialno podporo ženskam z izkušnjo raka dojk in rodil, njihovim svojcem in bližnjim. Namen programa je doseganje boljšega psihosocialnega zdravja, izboljšanje kakovosti življenja bolnic in njihovih bližnjih med in po zdravljenju ter osveščanje širše javnosti. Posameznice želimo s programom spodbuditi k spremembi življenjskega sloga in skrbi za svoje dobro psihofizično počutje. Program v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, udeležba v aktivnostih je brezplačna.

V nadaljevanju je predsednica Tanja Španić podala vsebinsko poročilo o opravljenem delu v letu 2017, zakladničarka Ada Gorjup pa je predstavila finančno poročilo za preteklo leto. Skupščina se je nadaljevala s predstavitvijo delovnega programa in finančnega plana za tekoče leto. Cilji tudi za letos ostajajo enaki. Pomemben del dejavnosti Europe Donne predstavlja pomoč bolnicam v stiski, podpora svojcem in prijateljem ter povezovanje članic prek različnih aktivnosti, ki temeljijo na gibanju, druženju in medsebojni podpori. Združenje pa bo še aktivneje spremljalo aktivnosti zdravstvene politike in institucij, ki so vpete v obravnavo raka ter si prizadevalo za ustvarjanje ustreznega okolja in sprejemanje zakonodaje, ki prinaša nove, boljše rešitve v slovenski zdravstveni sistem.

Slovensko združenje za boj proti raku dojk v slovenskem prostoru deluje že enaidvajseto leto in povezuje že več kot 3500 članov: bolnic in bolnikov, zdravih žensk, moških in drugih podpornikov, ki so pripravljeni združiti svoje moči v osveščanju o raku dojk in raku rodil. Združenje Europa Donna že dve desetletji osvešča o pomenu rednega samopregledovanja dojk, sodelovanja v preventivnih presejalnih programih Dora, Zora in Svit, nujnosti zgodnjega odkrivanja raka dojk, učinkovitega in vsaki bolnici prilagojenega zdravljenja in celostne rehabilitacije. Bolnicam in ozdravljenkam omogoča druženje in psihosocialno podporo, saj raziskave kažejo, da le to bistveno vpliva na kakovost življenja in izid zdravljenja. S svojim delom smo pomagali že mnogim ženskam, s svojimi aktivnostmi pa bomo nadaljevali tudi v prihodnje.