Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > 20. september – svetovni dan osveščanja o ginekološki onkologiji

20. september – svetovni dan osveščanja o ginekološki onkologiji

Združenje Europa Donna Slovenija se letos pridružuje septembru mesecu, ki je namenjen osveščanju o ginekoloških rakih in pomenu preventive.

Združenje Europa Donna Slovenija se letos pridružuje septembru mesecu osveščanja o ginekoloških rakih. Vijolična pentlja je simbol osveščanje o rakih rodil in povezuje osveščanje o raku materničnega telesa, raku jajčnikov, raku materničnega vratu ter raku zunanjega spolovila in nožnice. V združenju so se s sekcijo za rake rodil pridružili World GO Day, ki ga po svetu obeležujejo 20. septembra. Letošnje sporočilo Evropske mreže zagovorniških skupin bolnikov z ginekološkimi raki (ENGAGe) je: “Informacije so moč, komunikacije so rešitev.”

Sporočilo leta 2021 poudarja pomen komunikacije med pacienti in zdravniki: “Informacije so moč, komunikacija pa je rešitev.” Gre z roko v roki s kratkim in jasnim sporočilom udeležujte se rednih preventivnih ginekoloških pregledov. Številni dogodki, s katerimi bodo v 25 državah obeležili mesec ginekoloških rakov, so namenjeni osveščanju o pomenu preventive in vabilo ženskam, da so pozorne na svoje zdravje in morebitne znake ginekoloških rakov. Pomembno je, da se ob dalj časa trajajočih težavah posvetujejo z izbranim ginekologom, saj je za uspešno zdravljenje pomembno zgodnje odkrivanje. V združenju smo se s sekcijo za rake rodil pridružili World GO Day in z dvema videema obeležili mesec osveščanja o rakih rodil.

Ginekološki raki predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah. So raznovrstna skupina bolezni, z različnimi dejavniki tveganja ter različnimi znaki in simptomi. Preživetje se močno razlikuje glede na prizadetost organa, razširjenost bolezni, odgovora na zdravljenje in psihofizičnega stanja ženske. Z rednimi ginekološkimi pregledi poskrbimo za odkrivanje predrakavih oziroma zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu. Raka materničnega telesa, raka jajčnika in raka zunanjega spolovila pa z ginekološkimi pregledi na 3 leta ne odkrijemo. Le te običajno odkrijemo po opravljenih diagnostičnih postopkih zaradi klinično izraženih težav. Skrb za lastno zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa in morebitnih bolezenskih simptomov in znakov. Opravljanje rednih ginekoloških pregledov je pri tem zelo pomembno.

V Sloveniji je med ginekološkimi raki najpogostejši rak materničnega telesa, letno zboli približno 350-360 žensk, sledi rak jajčnikov z okvirno 150 – 160 primerov letno. Na srečo je po zaslugi preventivnega presejalnega programa ZORA in v zadnjih letih tudi cepljenja proti HPV v upadanju rak materničnega vratu (110 – 120 letno). Najmanj pa sta zastopana rak zunanjega spolovila in nožnice – skupaj do 70 primerov letno.

V združenju so september, mesec osveščanja o ginekoloških rakih obeležili s pogovorom z asist. dr. Nino Kovačević, specialistko ginekologije in porodništva z oddelka za ginekološko onkologijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki je odgovorila na vprašanja, kateri so najpogostejši ginekološki raki, kakšni so dejavniki tveganja, in na katere znake naj bomo ženske pozorne. Članice sekcije za rake rodil pa so posnele video, v katerem so poudarile ključno sporočilo, informacije so moč, komunikacije so rešitev. Videa sta dostopna na Youtube kanalu Združenja Europa Donna Slovenija.

V Združenje Europa Donna Slovenija so leta 2015 svoje delovanje razširili na podporo ženskam, ki so zbolele za ginekološkimi raki, leta 2018 pa v ta namen ustanovili sekcijo rake rodil. Sekcija je namenjena povezovanju žensk, ki jih združuje diagnoza rak rodil.