Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > 3. 3.: Dan trojno negativnega raka dojk

3. 3.: Dan trojno negativnega raka dojk

3. marca obeležujemo dan trojno negativnega raka dojk (TNRD), enega od podtipov raka dojk, ki se od drugih razlikuje po svojih značilnostih in zdravljenju.

Trojno negativni rak dojk predstavlja do 15 odstotkov vseh primerov raka dojk. Zanj je značilno, da rakave celice ne izražajo receptorjev za estrogene, progesteron in beljakovino HER2. Iz tega izhaja ime trojno negativni rak, torej negativna hormonska receptorja in HER2 status. To omejuje možnosti zdravljenja, saj se ne odziva na terapije, usmerjene v te receptorje. Trojno negativni rak dojk je pogostejši pri ženskah, mlajših od 40 let, in pri ženskah, ki so nosilke okvare gena BRCA1. Trojno negativni rak dojk se od drugih vrst invazivnega raka dojke razlikuje po tem, da običajno raste in se širi hitreje ter da obstaja večja verjetnost, da se bo po zdravljenju vrnil.

V zadnjih letih se možnosti zdravljenja TNRD izboljšujejo. Zdravljenje vključuje kemoterapijo, tarčno terapijo proti okvaram genov, imunoterapijo, operacijo in obsevanje. Kljub izzivom, s katerimi se soočajo bolniki s trojno negativnim rakom dojk in njihovi svojci, je pomembno poudariti, da nenehno potekajo raziskave in razvoj novih zdravljenj in zdravil, ki bodo v prihodnosti povečala preživetje. Trenutno raziskujejo terapije usmerjene glede na specifične molekule in signalne poti, izražene v trojno negativnem raku dojk.

Osveščanje o tej obliki raka dojk je zelo pomembno, saj pravočasna diagnoza in zdravljenje izboljšata možnosti za preživetje.

Za kratke izjave smo prosili tri naše članice z diagnozo trojno negativnega raka dojke. Anino izjavo si lahko ogledate tukaj, Ivanino tukaj, Tanjino pa si lahko preberete spodaj:

“Marca 2020 sem sama otipala bulici v desni dojk in pod desno pazduho. Bilo je ravno v času prvih zaprtih javnega življenje zaradi Covida. Pisala sem na Doro in odgovor je bil,takoj napotnica za mamografijo. To sem opravila v UKC Maribor, istočasno tudi UZ in debelo igelno punkcijo. Diagnoza rak, je bila postavljena takoj, o tipu pa so me obvestili čez 14 dni. Trojno negativen rak. Postopek zdravljenja je poznan kemoterapija, operacija, obsevanja. Takoj ob postavljeni diagnozi, sem tudi stopila v kontakt z ED, katere članica ostajam. Po prvem šoku sem sebi rekla “ne…to bo ena grda izkušnja, ampak ne dam se”. Seveda se življenje zaradi poteka zdravljenja spremeni, ob podpori domačih in prijateljev pa je vse bilo vzdržno. Imela sem en cilj…ozdraveti in videti odraščati moja vnuka. Konec leta 2020 sem tudi zaslišala stavek “gospa zdravi ste, vidimo se pa vseeno na pol leta”. Letos februarja sem pa resnično z rekonstrukcijo dojk ,zaključila z zgodbo rak.”