Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > 6. 3.: Svetovni dan limfedema 2024

6. 3.: Svetovni dan limfedema 2024

Svetovni dan limfedema obeležujemo 6. marca in je namenjen osveščanju in izobraževanju o boleznih limfnega sistema.  

Posledice zdravljenja raka dojke ali rakov rodil so različne in ena od pogostejših je tudi nastanek limfedema. Najpogostejši vzrok za nastanek sekundarnega lifedema je poškodba limfnega sistema v predelu pazduhe ali dimelj zaradi kirurškega posega (odstranitve vseh bezgavk ali biopsije varovalne bezgavke), obsevanja in/ali poškodbe. Limfedem ni le estetska motnja, bolnice ovira pri vsakodnevnih opravilih; nastane pri približno 10 -15 odstotkov bolnic. Znaki in simptomi limfedema so: oteklina, občutek teže in polnosti v roki, tesen občutek okoli prstana, ure ali zapestnice, tesen občutek v enem predelu pod obleko, občutek napete kože, zmanjšana gibljivost v roki, zapestju ali gležnju, odrevenelost, mravljinčenje in pekoč občutek.

Namen in cilj zdravljenja je zmanjšati oteklino in bolečino ter s tem izboljšati funkcionalnost in preprečiti okužbo. Zdravljenje limfedema je kompleksno in vseživljenjsko.

Uporaba kompresije in ročne limfne drenaže sta najpomembnejša načina zdravljenja. Poleg tega so zelo pomembni tudi fizioterapija – redno izvajanje vaj, primerna prehrana, primerna telesna aktivnost (npr. nordijska hoja) nega kože, vzdrževanje primerne telesne mase.

Na združenju že nekaj let pomagamo bolnicam z limfedemom, z delavnicami za samopomoč, s predavanji, organizacijo primerne vadbe, saj se zavedamo, da so čakalne dobe v zdravstvenem sistemu zelo dolge.

Tukaj si lahko ogledate izjavo naše članice Katje o njeni izkušnji z limfedemom.

Naša članica Alenka je o delavnici za limfedem povedala: “Sredino pozno popoldne je bilo zelo dobro izkoriščeno. Oba predavatelja sta nam dala občutek, da sta tam za nas. Čeprav sem že  precej stvari o limfedemu vedela, sem se naučila kar nekaj novega. Hvala za prikaz samopovijanja  – z vajo bo sigurno šlo bolje. Odgovorila sta na vsa naša vprašanja in nam ponudila pomoč tudi kasneje, po predavanju – svoja vprašanja pa smo lahko posredovali preko maila in nanje dobili tudi odgovore. Verjetno je velika prednost tovrstnih delavnic tudi delo v majhnih skupinah.”