Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Aktivnosti v sklopu Rožnatega oktobra v Posavju

Aktivnosti v sklopu Rožnatega oktobra v Posavju

Rožnati oktober je bil zelo pester tudi v Posavju. Vabljeni k branju poročila o njihovih aktivnostih.

Rožnati oktober je bil zelo aktiven mesec. Že konec septembra je v Radečah v okviru posavske Skupine Europa Donna in KTRC Radeče potekala hoja za zdravje za vse članice združenja po aktivni učni poti Savus ob reki Savi, s katero smo se pridružile največjemu športnemu dogodku” Race for the cure”. Učenke in učenci OŠ Radeče so pod mentorstvom Alene Gros v ta namen izdelali za vsako kazalke za knjige in jih opremili s posvetilom” Ženska je čutna in močna. Je iznajdljivo in pozitivno bitje.”

Zaključek druženja se je odvijal na radeški tržnici na ” Štantfestu”, kjer smo oblečene v prepoznavne roza majice pokazale, da smo tukaj, se pomešale med domačine in okušale dobrote lokalnih ponudnikov zdrave prehrane. Hvala Vesna za organizacijo.

Z ozaveščanjem o raku dojk smo bile aktivne v Brežicah, Krškem, Brestanici, Blanci, Sevnici in Radečah. Drevesa pred pomembnimi objekti in v parkih so dobila novo podobo z rožnatimi pleteninami in drugimi simboli. Slednje so izdelali otroci iz vrtca Radeče. Prav tako smo na stojnici v Brežicah, Krškem in v Sevnici mimoidoče opremljale z rožnatimi pentljami, zgibankami in revijami ter jim dale vedeti, da smo tukaj za njih, če nas kdaj potrebujejo in da naj se odzovejo povabilu na presajalni program.

Novost letošnjega oktobra je bila roza osvelitev balkona občinske stavbe v Brežicah, krškega Mencingarjevega mavzeleja v mestnem parku in središče mesta v Radečah. Tako smo tudi v večernem času prikazali pomen rožnatega oktobra.

 

 

V Radečah so pod vodstvom naše aktivne članice Vesne Bregar obeležili rožnati oktober s prireditvijo ” Radeče zdravo mesto – objemi sonce” in s tem množično populacijo seznanili o pomembnosti delovanja in aktivnosti Združenja Europa Donna. Za svoje aktivnosti so uspeli pridobiti zaupanje sponzorjev, ki so izdelali plakate in omogočili objavo oglasa” Rožnati oktober v Radečah” v vseh ženskih revijah.

Ob dnevu zdravih dojk so v radeški knjižnici otvorili kotiček z zgibankami, revijami in strokovno literaturo in obiskovalce seznanili z vsemi potrebnimi informacijami, da bodo dobro pripravljeni, če jih doleti diagnoza rak.

V Sevnici se je v ta namen odvijal dobrodelni dogodek “Rožnati tek za življenje” v organizaciji Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica v sodelovanju z Osnovno šolo Boštanj, Posavskim in Obsoteljskim društvom za boj proti raku,  Združenjem Europa Donna z našima aktivnima članicama Mojco Tržan in Katjo Vovk in Občino Sevnica. Ogreli smo se z 2 kilometrsko hojo, sledil je tek na 3 in 5 km, športni dogodek pa se je zaključil z otroškim tekom na 700 m. Zbrana sredstva so namenjena Osnovni šoli Boštanj, kateri je svoj delež namenilo tudi Posavsko in Obsoteljsko društvo za boj proti raku in Europi Donna Slovenija.

Naše delovanje ni ostalo neopaženo, saj so o njih poročali vsi lokalni časopisi. Verjamemo, da smo s takšnim pristopom dosegli namen ozaveščanja raja dojk in s tem tudi podporo pri uresničevanju naših ciljev.