Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Dan zdravih dojk – Osveščanje na Prešernovem trgu v Ljubljani

Dan zdravih dojk – Osveščanje na Prešernovem trgu v Ljubljani

Predstavnice združenja smo skupaj s predsednico Tanjo Španić na stojnici na Prešernovem trgu v Ljubljani osveščale o raku dojk.

Združenje Europa Donna Slovenija se tudi letos pridružilo aktivnostim ob 15. oktobru – dnevu zdravih dojk, s katerimi Evropska zveza Europa Donna opozarja na pomen življenjskega sloga za zdravje dojk.

Predstavnice združenja smo skupaj s predsednico Tanjo Španić na stojnici na Prešernovem trgu v Ljubljani osveščale o raku dojk. Evropska zveza opozarja na pomen življenjskega sloga za preprečevanje obolevnosti in kot preventivo pred ponovitvijo bolezni. Zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, vzdrževanje primerne telesne teže in vsakodnevna telesna dejavnost so namreč ključni dejavniki, s katerimi lahko ženske vplivamo na zdravje svojih dojk. Še vedno se namreč premalo zavedamo, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in da je za vse ljudi kot tudi za bolnike z rakom ustrezna prehrana in telesna vadba nepogrešljiv del njihovega ohranjanja zdravja.

Na stojnici nas je obiskal župan Mestne občine Ljubljane gospod Zoran Jankovič, naš dolgoletni podpornik. Mimoidočim smo razdelile številne rožnate pentljice, simbol osveščanja o raku dojk ter druge promocijske materiale, s katerimi želimo opozoriti na pomen skrbi za svoje.

Predsednica Tanja Španić se je srečala tudi s predsednikom Državnega zbora gospodom Igorjem Zorčičem. Spregovorila sta o tem, da je v Sloveniji za zdravljenje raka dojk dobro poskrbljeno in da si želimo, da bodo imeli tudi v prihodnje vsi bolniki z rakom dojk dostop do sodobnih in novih diagnostik ter terapij, saj je zgodnje odkrivanje in učinkovito zdravljenje ključno za zmanjševanje umrljivosti. Predsednica je opozorila tudi na potrebo, da v Sloveniji uredimo pravice do pozabe, ki pomeni, da se po določenem času diagnozo rak izbriše in ta ne predstavlja več ovire v vsakdanjem življenju. Saj zaenkrat nekdo, ki je prejel diagnozo rak, nima več možnosti za življenjsko zavarovanje in v veliko primerih tudi nima možnosti odobritve kredita.  Zato so nekatere države v Evropi že sprejele ustrezno zakonodajo, ki to ureja.