Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Delavnice čuječnosti v Ljubljani

Delavnice čuječnosti v Ljubljani

Vabimo vas na cikel delavnic čuječnosti, ki bodo v okviru programa ROZA  potekale v Ljubljani. Uvodno srečanje bo v torek, 21. septembra 2021.

Namen programa je naučiti se novih načinov, kako ravnati z zahtevnimi fizičnimi občutki, čustvi, razpoloženji in interakcijami z drugimi.  Program je osnovan tako, da pozornost namerno usmerjamo na neobsojajoč način, na to kar se dogaja v našem telesu, umu in v svetu okrog nas. Ohranjanje stika iz trenutka v trenutek. Ta premik zavedanja, lahko vodi v drugačen, nov način gledanja na nas same in okolja v katerem živimo. Morda se tako lahko počutimo manj ujete ali pridobimo občutek, da nam je na voljo več možnosti izbire, več moči, samozavesti in modrosti. Večina ljudi, ki so že zaključili program, poroča o nekaterih fizičnih in psiholoških učinkih, vključujoč:

  • večja zmožnost sprostitve,
  • boljša kakovost življenja
  • boljše spanje,
  • manj simptomov depresije in anksioznosti oziroma lažje bivanje z le-temi
  • povišana zmožnost bolj učinkovitega spoprijemanja z dolgoročnimi in kratkoročnimi
  • stresnimi situacijami.

Komu je program namenjen? 

Program je namenjen ženskam z diagnozo rak dojk in raki rodil. Najbolj primeren čas za vključitev v program je po končanem zdravljenju. Diagnoza navadno prinese določeno mero »eksistencialne stiske«, ki sicer sčasoma izzveni, se pa kljub temu obiskovanje čuječnostnega programa v času, ko so čustva zelo nestabilna, odsvetuje.

Kaj program vključuje? 

Program čuječnosti je sestavljen iz 8 zaporednih srečanj, kjer se srečujemo vsak teden na isti dan in ob istem času, in sicer ob torkih, od 17. do 19. ure, z izjemo jesenskih počitnic. Izjema bo tudi sedmo srečanje, ki bo v soboto in bo trajalo 4 ure (od 10. do 14. ure). Uvodno srečanje bo potekalo, v torek, 21. septembra 2021. Glede na število prijavljenih, lokacijo določimo  naknadno, prostor bo zagotovo v Ljubljani. Predhodne prijave sprejemamo na elektronski naslov roza@europadonna.si do zapolnitve prostih mest .

Za uspešno izvedbo celotnega programa je pomembno redno obiskovanje srečanj. Uspeh pri uvajanju sprememb lahko pričakujemo le, če vložimo v učenje novih veščin dovolj časa in truda. Prav tako je pomembno poudariti redno opravljanje vaj, katere se izvaja vsak dan med srečanji. Pomembna je močna zavezanost k delu na samemu sebi, ki poteka skozi nežno, in obenem odločno, dnevno disciplino meditacije in sproščanja. S takšno zavezanostjo k raziskovanju samega sebe je lahko program na trenutke stresen, a hkrati prijeten in navdihujoč.

Delavnice bodo potekale v okviru programa ROZA, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Vljudno vabljeni!

Program čuječnosti bo potekal v skladu z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi.