Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Delavnice za samopomoč pri limfedemu

Delavnice za samopomoč pri limfedemu

Vabimo vas s prijavi na delavnice za samopomoč pri limfedemu, na kateri usposobljeni limferapevti predstavijo tehnike za samopomoč.

V združenju Europa Donna se zavedamo problema limfedema, ki se pri bolnicah pojavi kot posledica zdravljenja raka dojk ali rakov rodil. Limfedem je zastajanje tekočine v prizadetem predelu telesa, do katerega pride zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema, tako zaradi odstranjenih pazdušnih ali trebušnih bezgavk kot zaradi obsevanja. Limfedem potrebuje strokovno, večplastno obravnavo, veliko pa lahko naredijo tudi bolnice same. V združenju pripravljamo predavanje z delavnico za samopomoč pri limfedemu, na kateri usposobljeni limferapevti predstavijo tehnike za samopomoč.

Usposobljeni limfterapevtki po tehniki dr.Voddra podučita bolnice o oskrbi limfedema, o tehnikah samopomoči pri pojavu, sledi praktični prikaz povijanja. Vsaka izmed udeleženk na delavnici prejme komplet povojev za roko ali nogo in se priuči večplastnega povijanja s kratkopoteznimi povoji, ki so primerni za obravnavo limfedema. Na delavnici sodeluje tudi predstavnik podjetja za kompresijska oblačila, ki bolnice seznani s postopkom pridobitve plosko tkanega kompresijskega oblačila po meri. Delavnica se zaključi s skupno telovadbo v kompresiji, prikazane vaje pa udeleženke dobijo tudi za vadbo doma, da lahko samo kar največ naredijo za vzdrževanje stanja.

Za nami so že štiri uspešno izvedene delavnici v Ljubljani, Kopru in Novem mestu. Delavnice za samopomč pri limfedemu želimo čim bolj približati ženskam po vsej Sloveniji, do konca leta načrtujemo še šest delavnic. Izvedbo delavnic po Sloveniji so podprli v združenju SILA – International Women’s Club Ljubljana, ki so z dobrodelno večerjo in plesom zbrali 7.500 evrov za podporo programu obvladovanja limfedema.

Vabimo vas k prijavi na delavnice, ki potekajo v manjših skupinah. Za prijavo nam pišite na elektronski naslov rodila@europadonna.si in pripišite iz katerega kraja prihajate. Delavnice bomo organizirali v bližini vaše kraja, glede na predhodne prijave.