Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Januar, mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Januar, mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, ki je v veliki meri posledica okužbe s humanim papiloma virusom (HPV). Rak materničnega vratu je ena izmed redkih rakavih bolezni, za katero obstaja učinkovit presejalni test za zgodnje odkrivanje.

Rak materničnega vratu predstavlja približno 1,5 % vseh novo odkritih rakov v Sloveniji. Zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru programa ZORA se je pojavnost v zadnjih letih skoraj prepolovila. Po podatkih Registra raka Slovenije v zadnjih letih letno zboli okoli 100‒110 žensk in umre okoli 40−50 žensk. Največ primerov odkrijejo pri ženskah med 25. in 55. letom starosti. V zadnjih letih zbolevajo predvsem ženske, ki se programa ZORA ne udeležujejo redno in je pri njih rak materničnega vratu odkrit v višjih stadijih, ki imajo slabše preživetje.

Najpomembnejši dejavnik tveganja, ki ga povezujejo z nastankom raka na materničnem vratu je okužba s humanimi papiloma virusi (HPV). Poznamo več kot 200 genotipov, ki lahko povzročajo različne bolezenske spremembe pri ženskah in moških. Večina okužb ni nevarnih in okuženim ne povzročajo nobenih težav, mnogokrat okužena oseba sploh ne ve za okužbo. Okoli 80 % spolno aktivnih žensk, se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV virusom, vendar večina nikoli ne razvije predrakavih sprememb, saj okužba po navadi sama izzveni v enem do dveh let. Majhen odstotek žensk razvije dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi v nastanek cervikalne intraepitelijske neoplazija (CIN), ki se lahko v nekaj letih razvije v raka.

Dejavniki tveganja za dolgotrajno okužbo s HPV virusi so: nizka starost pri prvem spolnem odnosu, številni spolni partnerji, neuporaba kondoma, kajenje, jemanje oralnih kontracepcijskih tabletk, druge spolno prenosljive okužbe, okvare imunskega sistema.

Preventiva, presejanje, cepljenje

V Sloveniji raka materničnega vratu od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA, katerega nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana. Državni presejalni program ZORA spodbuja ženske, da prihajajo na redne ginekološko preglede. Vsaka ženska, stara 20 – 64 let, ki v treh letih ni opravila preventivnega pregleda, dobi vabilo na pregled. Cilj programa je, da s pregledom zdravih žensk na tri leta pravočasno odkrijejo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, ter s tem preprečijo nastanek raka ali ga odkrijejo v zgodnjem stadiju, ko je izjemno dobro ozdravljiv. Medtem ko s presejanjem odkrivamo že obstoječe predrakave spremembe materničnega vratu, pa lahko s cepljenjem preprečimo nastanek le teh. Od leta 2009 se v Sloveniji neobvezno cepi deklice v 6. razredu osnovne šole. Precepljenost pri deklicah je je zaenkrat premajhna in z okrog 60 odstotki še ne dosega cilja 90-odstotne precepljenosti, ki ga je postavila Svetovna zdravstvena organizacija. V letošnjem šolskem letu pa so prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki, kar bo prispevalo k temu, da slovenski otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV.

Pozivamo vse ženske, da tudi v času epidemije covid-19 skrbijo svoje zdravje in se redno udeležujejo presejalnega programa ZORA ter se odločijo za cepljenje svojih otrok proti HPV in s tem prispevajo k njihovem zdravju v prihodnosti.