Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Januar, mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Januar, mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, ki je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV).

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, ki je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV). Pri majhnem deležu okuženih žensk, lahko okužba s HPV povzroči počasno spremembo zdravih celic v predrakave in kasneje rakave. Iz predrakavih sprememb se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak.

Rak materničnega vratu je ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem. Presejanje pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih ženskah. Med najbolj uveljavljene in enostavne presejalne preiskave pri ženskah sodi odvzem in mikroskopski pregled celic v brisu materničnega vratu ali test PAP. S testom PAP in zdravljenjem morebitnih predrakavih sprememb je možno raka materničnega vratu preprečiti.

17. novembra 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu. Da bi dosegli zastavljeni cilj, je WHO pozvala vse države, da v naslednjem desetletju dosežejo cilj 90 % precepljenosti proti HPV, 70 % pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že izpolnjujejo in cilj, da je 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih, kar v Sloveniji prav tako že dosegamo. Prav zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspelo.

V Sloveniji raka materničnega vratu od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA, nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana. Državni presejalni program ZORA spodbuja ženske, da prihajajo na redne ginekološko preglede. Program ZORA poteka tako, da vsaka ženska, stara 20 – 64 let, ki v treh letih ni opravila preventivnega pregleda, dobi vabilo na pregled. Cilj programa je, da s pregledom zdravih žensk na tri leta pravočasno odkrijejo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, ter s tem preprečijo nastanek raka ali ga odkrijejov zgodnjem stadiju, ko je izjemno dobro ozdravljiv.

Več na spletni strani Državnega presejalnega programa ZORA.