Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Limfedem in cepljenje proti COVID-19

Limfedem in cepljenje proti COVID-19

Objavljamo priporočila Slovenskega strokovnega združenje za limfedem za cepljenje v primeru limfedema zgornjih udov oziroma z nevarnostjo nastanka le tega.

Objavljamo priporočila Slovenskega strokovnega združenje za limfedema za cepljenje v primeru limfedema zgornjih udov oziroma z nevarnostjo nastanka le tega.

“Zelo pomembno je, da se s svojim zdravnikom posvetujete glede vaše osebne situacije, saj so pri osebah z limfedemom lahko prisotne še druge kronične bolezni, ki jih je potrebno upoštevati.

Ljudje z limfedemom imajo na splošno težave z imunskim sistemom samo v regiji, ki jo prizadene limfedem, kjer imunske celice ne delujejo pravilno. Drugje v telesu imunski sistem deluje pravilno, v kolikor nimate redke genetske oblike limfedema, ki prizadene celo telo, in če to velja za vas, ste bili o tem že seznanjeni.

Cepljenje proti COVID-19 je torej varno pri osebah z limfedemom in deluje na enak način kot pri ostalih osebah. Pri tistih osebah, ki imajo prisoten limfedem zgornjega uda oziroma predizpozicijo za nastanek le tega, je priporočljivo, da se cepivo injicira na zdravi zgornji ud.

Če imate limfedem obeh zgornjih udov, oziroma obstaja možnost nastanka limfedema obeh zgornjih udov, se priporoča aplikacija obeh injekcijah ali na področje zadnjice ali stegen.”

Povzeto po lymphoedema.org iz decembra 2020

Annemary Kotnik, dr. med.,
spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine, limfoterapevt