Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, ki je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV)

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, ki je posledica okužbe s humanim papilomskim virusom (HPV). Pri majhnem deležu okuženih žensk, lahko okužba s HPV povzroči počasno spremembo zdravih celic v predrakave in kasneje rakave. Iz predrakavih sprememb se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak.

Rak materničnega vratu je ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem. Presejanje pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih ženskah. Med najbolj uveljavljene in enostavne presejalne preiskave pri ženskah sodi odvzem in mikroskopski pregled celic v brisu materničnega vratu ali test PAP. S testom PAP in zdravljenjem morebitnih predrakavih sprememb je možno raka materničnega vratu preprečiti.

V Sloveniji imamo dobro uveljavljen Državni presejalni program ZORA, ki spodbuja ženske, da prihajajo na redne ginekološko preglede. Program ZORA poteka tako, da vsaka ženska, stara 20 – 64 let, ki v treh letih ne bo opravila preventivnega pregleda, dobi vabilo na pregled.

Okužbo s HPV je mogoče preprečiti. Najpreprostejša načina sta: premišljena in varna spolnost in cepljenje deklic in dečkov proti HPV.

Več na spletni strani Državnega presejalnega programa ZORA.