Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Novinarska konferenca ob začetku Rožnatega oktobra 2023: Najboljši prijateljici potipaj po zdravju

Novinarska konferenca ob začetku Rožnatega oktobra 2023: Najboljši prijateljici potipaj po zdravju

V Združenju Europa Donna Slovenija v letošnji rožnati oktober vstopamo s kampanjo Najboljši prijateljici potipaj po zdravju, ki nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih hkrati poziva, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam.

Ključna sporočila rožnatega oktobra, mednarodnega meseca osveščanja o raku dojk vsako leto ostajajo enaka, V Sloveniji je rak dojk podobno kot v razvitem svetu eden od najpogostejših rakov pri ženskah. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 žensk in do 15 moških. Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, ohranjanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, lahko vsak sam prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek raka dojk. Z rednim mesečnim samopregledovanjem dojk in odzivanjem na vabila presejalnega programa Dora pa lahko prispeva k zgodnjemu odkrivanju, saj je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj.

V Združenju Europa Donna Slovenija v letošnji rožnati oktober vstopamo s kampanjo Najboljši prijateljici potipaj po zdravju, ki nagovarja ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk in jih hkrati poziva, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. Na današnji novinarski konferenci smo predstavili pomen preventive in zgodnjega odkrivanja raka dojk in spregovorili tudi o prijateljstvu med boleznijo.

Izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana je uvodoma predstavila številke: “V Sloveniji povprečno letno za rakom dojk zboli blizu 1500 žensk, umre pa več kot 400. Zadnje letno poročilo Registra raka kaže, da je v covidnem letu 2020 za rakom dojk zbolelo 1.448 žensk. To predstavlja 8 % manj odkritih rakov dojk pri ženskah (131) glede na oceno Registra raka za leto 2020 (1.579 žensk). Ta manko nas seveda skrbi, vendar pa je padec števila odkritih rakov dojk v 2020 manjši, kot so kazale prve napovedi (vir: Onkovid), ko je bil delež obravnavanih primerov raka dojk spomladi 2020 manjši za 40 % glede na leto 2019, v 2021 pa je bil konstantno za okoli 10 % manjši. V primerjavi z nekaterimi zahodnimi državami je ta upad v Sloveniji podoben ali celo manjši (Škotska, Anglija, ZDA). Hkrati je dobra novica, da v programu DORA na podlagi podatkov za leto 2021 in 2022 že ugotavljajo, da epidemija covida-19 po spremljanih kazalnikih kakovosti ne bo imela dolgoročnega vpliva na breme raka dojk v ciljni populaciji žensk 50-69 let. Seveda bomo vpliv epidemije na breme raka podrobno spremljali tudi v prihodnjih letih.” V zadnjem času so na Onkološkem inštitutu uvedli kar nekaj novosti, z namenom opolnomočiti bolnike in njihove svojce. Uveden je bil Klicni center, kjer lahko bolniki na brezplačni telefonski številki 080 29 00 prejmejo splošne informacije (naročanje ipd.) ali pa se povežejo s strokovnjakom za zdravstveno svetovanje v primeru novo nastalih zdravstvenih težav. Poleg tega so uvedli novo dejavnost podporne oskrbe bolnikov, kjer s pomočjo anketiranja povzamejo bolnikove težave in jih glede na individualne potrebe usmerijo k strokovnjakom za prehrano, psihoonkologijo, protibolečinsko obravnavo in drugim. Uvajajo tudi individualno celostno rehabilitacijo pri raku dojk, kjer glede na izraženost težav zaradi bolezni ali zdravljenja obravnavajo bolnice različni strokovnjaki s področja fizikalne, psihosocialne in poklicne rehabilitacije. Z uvedbo kliničnega registra raka dojk pa bodo pridobili bogato zbirko podatkov, s katerimi bodo spremljali kakovost obravnave bolnikov z rakom dojk v Sloveniji.

Klinična psihologinja dr. Vesna Radonjić Miholič je poudarila pomen psihološke podpore med in po zdravljenju: “Rak je bolezen, ki človeka povsem prevzame, ko se z njo sreča. Pa ne samo bolnika, ampak zelo hitro in včasih tudi zelo globoko poseže tudi v življenja ljudi, ki so z bolnikom povezani. Ko smo v stiski, se zavedamo, kako velika je moč medsebojne podpore. Sploh takrat, ko se pojavi sum na bolezen. Podpora drugih, praktično od trenutka, ko zaslutim bolezen, je potrebna in dragocena. Ali jo lahko v vsakem trenutku sprejem in ali so vsi okoli mene sposobni in pripravljeni ponuditi pomoč, je drugo vprašanje. Medsebojno pomoč tvorimo skupaj, zanjo smo odgovorni družinski člani, prijatelji in prijateljice, še posebej žlahtna pa je skupina ljudi, ki so sami že preboleli bolezen in se odločili, da bodo pomagali tudi drugim in jim olajšali to obdobje. Mreža vseh, ki je bolnici lahko v oporo je velika. Naloga bolnice pa je, da si vzame tisti trenutek, ki ga potrebuje zase, se sooči z boleznijo, potem pa se odpre, zbere pogum in poišče vse, ki so ji lahko v oporo.” Dostikrat se na združenje obrnejo svojci ali prijatelji osebe, ki je zbolela za rakom in sprašujejo po konkretnih nasvetih, kako podpreti osebo, ki se sooča z boleznijo in kakšni so praktični napotki, kako lahko prijatelj pomaga bolniku, bolnici, zato v združenju pripravljajo zloženko, ki bo odgovorila prav na ta vprašanja.

Predsednica Združenja Europa Donna Slovenija je ob začetku rožnatega oktobra predstavila letošnje dejavnosti v rožnatem oktobru, s katerimi širijo ključna sporočila osveščanja o raku dojk, za konec pa poudarila: “V Združenju Europa Donna Slovenija vstopamo v še en rožnati oktober in kot vsako leto želimo opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Potrebno je razumeti, da je osveščanje le prvi korak. Ključno je predvsem spreminjanje navad, zato naše akcije spodbujajo k sprejemanju zdravih odločitev in ukrepanju za ohranjanje zdravega življenjskega sloga in zgodnjega odkrivanja morebitnih sprememb. V letošnji kampanji se osredotočamo na pomen prijateljstva in nagovarjamo ženske k rednemu mesečnemu samopregledovanju dojk, ki je pomembno za zgodnje odkrivanje raka dojk. Hkrati jih pozivamo, da samopregled in udeležbo na presejalnem programu Dora priporočijo tudi svojim prijateljicam. Ni nam vseeno za naše prijateljice, ne želimo si, da zbolijo. Moč prijateljstva pomaga tudi pri soočanju z boleznijo.”

 

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate TUKAJ.