Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Ob svetovnem dnevu raka jajčnikov smo opozorili na pomen zgodnjega odkrivanja

Ob svetovnem dnevu raka jajčnikov smo opozorili na pomen zgodnjega odkrivanja

Združenje Europa Donna Slovenija se letos že četrto leto zapored pridružuje svetovnemu gibanju v podporo zgodnjemu odkrivanju raka jajčnikov.

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk letos že četrto leto zapored obeležuje svetovni dan raka jajčnikov. Organizacije, ki delujejo na področju ginekoloških rakov, so se leta 2013 povezale in 8. maj razglasile za svetovni dan raka jajčnikov. Njihov glavni cilj je osveščanje svetovne javnosti o raku jajčnikov in simptomih bolezni. Svetovni dan raka jajčnikov je priložnost za večjo prepoznavnost bolezni, za katero v Sloveniji vsako leto zboli okoli 150 žensk. Rak jajčnikov ima najnižjo stopnjo preživetja od vseh ginekoloških rakavih obolenj, njegovi simptomi pa so neznačilni in težje prepoznavnimi tudi zaradi premajhne osveščenosti in zato diagnosticirani šele v poznem stadiju bolezni.

Za uvod pogovora, ki ga je vodila moderatorka Amela Duratović Konjević, je predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Tanja Španić predstavila širjenje delovanja združenja tudi na področje podpore bolnicam z raki rodil in pohvalila uspešno delovanje sekcije, ki povezuje ženske z raki rodil in jim poskuša zagotoviti ustrezno podporo. Sekcijo vodi Anita Štricelj, ki ima tudi sama izkušnjo z rakom rodil. V nadaljevanju je dr. Sebastjan Merlo, ginekolog Onkološkega inštituta Ljubljana na kratko predstavil neznačilne znake raka jajčnikov in opozoril na pomen zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb rodil. Izpostavil je pomen presejanja za rak materničnega vratu, ki ga odkrivamo z rednimi brisi, vendar ostalih rakov rodil na ta način ne moremo odkriti. Znaki za raka jajčnikov so običajno nejasni in podobni znakom mnogih drugih bolezenskih stanj. Ženske naj bodo še posebej pozorne na nepojasnjeno utrujenost, nenadno in nepojasnjeno pridobivanje ali izgubo telesne teže, spremembe v prebavi (kot na primer zaprtje), povečanje obsega trebuha in stalen občutek napihnjenosti, vztrajajočo bolečino v spodnjem delu trebuha, občutek hitre sitosti po hranjenju ter spremembe v pogostosti uriniranja. Zato je ključno, da so ženske pozorne na spremembe in da se ob dalj časa trajajočih težavah posvetujejo z izbranim ginekologom.

Raki rodil predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah. So raznovrstna skupina bolezni in obsegajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice. Pojavnost, ozdravljivost in preživetje se med posameznimi raki rodil močno razlikujejo glede na prizadeti organ, razširjenost bolezni, odgovora na zdravljenje in psihofizičnega stanja bolnice. Skrb za lastno zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije z redno telesno dejavnostjo in uravnoteženo prehrano je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa, morebitnih bolezenskih simptomov, rednih ginekoloških pregledov in opravljenih PAP testov.