Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Odziv Mednarodne zveze Europa Donna na krizo v Ukrajini

Odziv Mednarodne zveze Europa Donna na krizo v Ukrajini

Evropska zveza Europa Donna je objavila izjavo za javnost o krizi v Ukrajini

Izjavo povzemamo v nadaljevanju, celotna izjava v angleškem jeziku pa vam je na voljo TUKAJ.

“Kot Evropska zveza Europa Donna se dnevno srečujemo z vprašanji naših partnerjev kako pomagati ljudem v Ukrajini in tistim, ki so zbežali pred grozotami vojne. Trenutno se soočamo z izzivi na področju  komunikacije z ustanovami v Ukrajini, saj so komunikacijske poti odrezane.

Naša glavna skrb je pomanjkanje medicinskih pripomočkov, stanje tehnologije, dostopnost zdravil za paciente v procesu zdravljenja in delovanje specializiranih ustanov za tiste, ki nujno potrebujejo medicinske posege in zdravljenje v Ukrajini in begunskih taborih na mejah.

Dnevno smo v stiku z nacionalno organizacijo Europa Donna v Ukrajini, od katerih tudi dobivamo informacije, katera zdravila so nujno potrebna za pomoč bolnicam v Ukrajinskih mestih in begunskih taboriščih na mejah. Tesno sodelujemo z našimi organizacijami na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in Romuniji ki so najbližje kriznemu območju.

V preteklem tednu je bila Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides v stiku tako z nami in našo predsednico Tanjo Španić, kot tudi z ostalimi Evropskimi združenji na področju zdravja in organizacijami na področju zaščite pacientov, glede potrebe po zdravilih za paciente z rakom v Ukrajini in na vojnih območjih, odsotnosti primernega zdravljenja in pomanjkanja zdravil.

Ta človeška tragedija kliče po učinkoviti akciji s strani nas vseh. Pri tem pa opozarjamo, da najhitrejša pot ni vedno najboljša. Pozivamo k organiziranim, premišljenim dejanjem ki bodo pomoč pripeljala v prave roke.