Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Po 10 letih program DORA dostopen vsem slovenskim ženskam

Po 10 letih program DORA dostopen vsem slovenskim ženskam

Na včerajšnji slavnostni prireditvi so slovesno obeležili 10. obletnico programa DORA ter podelili plakete zaslužnim partnerjem presejalnega programa. Med dobitniki je tudi Europa Donna, ki je prejela priznanje za podporo in doprinos k vzpostavitvi in razširitvi presejalnega programa za raka dojk v Republiki Sloveniji.

Pred desetimi leti je bila na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) slikana prva ženska v Državnem presejalnem programu za raka dojk DORA. Danes je program po obsežni širitvi in s centralizirano vodenim izvajanjem po visokih evropskih smernicah kakovosti enakopravno dostopen za vse slovenske ženske v starosti od 50 do 69 let. Od začetka delovanja programa so opravili 312.262 mamografij in odkrili raka pri 2.004 ženskah. Zdaj, ko je program DORA dostopen po celi Sloveniji, je ključni cilj v naslednjih 10 letih zmanjšati umrljivost žensk v navedeni starosti, ko je rak dojk najpogostejši, za 25 do 30 %. Slikanja dojk v programu DORA se je v desetih letih povprečno udeležilo 73 % vabljenih žensk.

Na včerajšnji slavnostni prireditvi, ki je potekala v veliko dvorani Grand Hotela Union, so slovesno obeležili 10. obletnico programa DORA ter podelili plakete zaslužnim partnerjem presejalnega programa. Med dobitniki je tudi Europa Donna, ki je prejela priznanje za podporo in doprinos k vzpostavitvi in razširitvi presejalnega programa za raka dojk v Republiki Sloveniji. Priznanje je v imenu Združenja Europa Donna Slovenija prevzela častna predsednica Mojca Senčar.

Več informacij na spletni strani Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA.