Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Pogovor o rakih rodil ob svetovnem dnevu raka jajčnikov

Pogovor o rakih rodil ob svetovnem dnevu raka jajčnikov

V Europi Donni, slovenskem združenje za boj proti raku dojk letos že tretje leto zapored, potem ko smo razširili področje delovanja tudi na podporo bolnicam z raki rodil, obeležujemo svetovni dan raka jajčnikov.

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk se letos že tretje leto zapored, potem ko smo razširili področje delovanja tudi na podporo bolnicam z raki rodil, obeležuje svetovni dan raka jajčnikov. Organizacije, ki delujejo na področju ginekoloških rakov, so se leta 2013 povezale in 8. maj razglasile za svetovni dan raka jajčnikov. Njihov glavni cilj je osveščanje svetovne javnosti o raku jajčnikov in simptomih bolezni.

Svetovni dan raka jajčnikov je priložnost za večjo prepoznavnost bolezni, za katero v Sloveniji vsako leto zboli okoli 160 žensk. Rak jajčnikov ima najnižjo stopnjo preživetja od vseh ginekoloških rakavih obolenj, njegovi simptomi pa so med najmanj prepoznavnimi zaradi premajhne osveščenosti in zato diagnosticirani šele v poznem stadiju bolezni.

Za uvod pogovora, ki ga je vodila moderatorka Slavka Brajović Hajdenkumer, je podpredsednica Združenja Europa Donna Slovenija Radka Tomšič Demšar predstavila širjenje delovanja združenja tudi na področje podpore bolnicam z raki rodil in prav v ta namen novo ustanovljeno sekcijo, ki bo povezovala ženske z raki rodil in jim poskušala zagotoviti ustrezno podporo. Sekcijo bo vodila Anita Štricelj, ki ima tudi sama izkušnjo z rakom rodil. Svojo izkušnjo z boleznijo in pot okrevanja pa je predstavila članica združenja Vesna Bregar.

V nadaljevanju je dr. Sebastjan Merlo, ginekolog Onkološkega inštituta Ljubljana opozoril na pomen zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb rodil, dr. Erik Škof, onkolog internist Onkološkega inštituta Ljubljana pa je spregovoril o diagnostiki in možnostih zdravljenje pri raku jajčnikov.

Raki rodil predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah. So raznovrstna skupina bolezni in obsegajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice. Pojavnost, ozdravljivost in preživetje se med posameznimi raki rodil močno razlikujejo glede na prizadeti organ, razširjenost bolezni, odgovora na zdravljenje in psihofizičnega stanja bolnice. Z rednimi ginekološkimi pregledi lahko ženske poskrbijo za pravočasno odkrivanje predrakavih oziroma zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu. Raka materničnega telesa, raka jajčnika in raka zunanjega spolovila pa z rednimi ginekološkimi pregledi ne odkrijemo. Le te pa zdravniki običajno odkrijejo po opravljenih diagnostičnih postopkih zaradi klinično izraženih težav. Skrb za lastno zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije z redno telesno dejavnostjo in uravnoteženo prehrano je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa, morebitnih bolezenskih simptomov, rednih ginekoloških pregledov in opravljenih PAP testov.

Združenje Europa Donna Slovenija je pripravilo pogovor o rakih rodil v okviru programa Roza, ki ga v obdobju 2017-2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Posnetek pogovora o rakih rodil z dr. Sebastjanom Merlom in dr. Erikom Škofom je dostopen tudi na spletnem YouTube kanalu Europa Donna Slovenija.