Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > DOPOLNJENO – Priporočila Onkološkega inštituta Ljubljana glede cepljenja proti Covid-19 za onkološke bolnike

DOPOLNJENO – Priporočila Onkološkega inštituta Ljubljana glede cepljenja proti Covid-19 za onkološke bolnike

Objavljamo dopolnjena priporočila Onkološkega inštituta Ljubljana glede cepljenja onkoloških bolnikov proti Covid – 19.

Dopolnjena priporočila Onkološkega inštituta Ljubljana glede cepljenja onkoloških bolnikov proti Covid – 19.

“Glede na razpoložljivo literaturo je mRNK cepivo učinkovito in varno in se cepljenje proti covid-19 priporoča za onkološke bolnike. Zagotovo cepljenje priporočamo pri onkoloških bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri njih v raziskavah ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov.

Za onkološke bolnike, ki so na aktivnem onkološkem zdravljenju – na kirurškem, sistemskem zdravljenju ali obsevanju sicer nimamo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni, vendar glede na empirično znanje ne predvidevamo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje priporoča. Edina kontraindikacija za cepljenje proti covid-19 je znana preobčutljivost na cepiva.

Če imajo onkološki bolniki pomisleke zaradi zdravljenja ali sočasnih bolezni, svetujemo, da se pogovorijo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom.

Bolniki na visokodoznem zdravljenju in po presaditvi krvotvornih matičnih celic naj sledijo priporočilom hematologov.

Na Onkološkem inštitutu smo začeli tudi s prvim cepljenjem zaposlenih. Odziv je dober, saj se je proti covid-19 cepila že skoraj polovica vseh zaposlenih. Z novim prihodom cepiva se bo ta delež še povečal. Zaposleni s cepljenjem zaščitimo sebe in naše bolnike ter tako zagotavljamo še bolj varno okolje za obravnavo onkoloških bolnikov.