Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Program DORA po prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 v ponedeljek začenja s slikanjem žensk

Program DORA po prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 v ponedeljek začenja s slikanjem žensk

V ponedeljek, 25. maja 2020, se po dvomesečni prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 ponovno začenja izvajati Državni presejalni program za raka dojk DORA.
V ponedeljek, 25. maja 2020, se bo po dvomesečni prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 začel izvajati Državni presejalni program za raka dojk DORA. Program bo v omejenem obsegu najprej stekel na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI), ki je tudi upravljalec programa DORA, po ostalih presejalnih centrih programa DORA po Sloveniji pa s 1. junijem.
Za zagotavljanje varnosti žensk in zaposlenih so v programu DORA pripravili posebne protokole za delovanje v poostrenih epidemioloških razmerah. Vse povabljene ženske bodo z vabilom na presejalno mamografijo prejele vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju, ki ga bodo morale izpolniti in ga podpisanega prinesti s sabo na presejalno mamografijo. Zaradi zagotavljanja varne obravnave žensk je načrtovan večji razmik med termini, prilagojen bo tudi način dela. Obisk v presejalnem centru bo zato lahko nekoliko daljši, kot so ga ženske bile navajene v programu DORA. Pomembno je, da se ženske udeležijo presejalne mamografije zdrave, kar pomeni, da nimajo znakov akutne okužbe dihal oz. prehladnih obolenj. Na presejalno mamografijo bodo najprej povabili ženske, ki so jim zaradi epidemije odpovedali termin slikanja.
Ženske spodbujajo, da naj zaradi koronavirusa ne opustijo preventive za raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje. Poveča se tveganje, da bo rak odkrit v višjem stadiju, ko je zdravljenje bolj intenzivno, prognoza in kakovost življenja pa slabša. Zato ženske vabijo, da se udeležijo mamografije v programu DORA, kjer bodo poskrbeli za varno in prijazno obravnavo.