Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Rožnati oktober 2019 – skrb za svoje zdravje

Rožnati oktober 2019 – skrb za svoje zdravje

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk in mesec, ko se v Združenju Europa Donna Slovenija že tradicionalno posvetimo osveščanju širše javnosti o pomenu zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk in mesec, ko se v Združenju Europa Donna Slovenija že tradicionalno posvetimo osveščanju širše javnosti o pomenu zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in zgodnjega odkrivanja bolezni. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj kot 1400 žensk in več kot deset moških (1386 žensk in 14 moških – po novih podatkih, izdanih oktobra 2019 – Register raka za leto 2016), skoraj 400 žensk in nekaj moških pa umre (384 žensk in 8 moških – Register raka za leto 2016).

Pomen skrbi za svoje zdravje

Letos smo v ospredje rožnatega meseca postavili skrb za svoje zdravje. Z zdravim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje.

Osveščanje o raku dojk po Sloveniji

Rak je bolezen, ki prizadene ženske in njihove bližnje po vsej Sloveniji, zato smo poleti povabili članice združenja, da v svojem kraju ali občini organizirajo aktivnosti, s katerimi bomo obeležili rožnati oktober in osveščali o raku dojk. O pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk smo lahko slišali v Ravnah na Koroškem, v Radečah, Cerknici, Črnomlju, Žalcu, Sežani, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Novem mestu, Pivki, Postojni, v Kopru in Izoli, Sevnici, Novi Gorici, Slovenski Bistrici, Ajdovščini, na Jesenicah, v Radovljici, na Bledu in v Bohinju, na Vrhniki in v Ljubljani. Hvala vsem lokalnim koordinatorkam za vaš trud in podporo pri širjenju pomembnih sporočil.

Obiskali smo tudi veliko podjetij, ki so nas povabila v svojo sredino, da njihovim sodelavcem predstavimo pomen preventive, zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja, ter na modelu dojk sodelavke naučimo pravilnega samopregledovanja dojk.

Teki in hoje za upanje

V rožnatem oktobru že vrsto let organiziramo netekmovalne humanitarne teke pod skupnim imenom »Tek in hoja za upanje«, ki so namenjen gibanju, druženju in zbiranju sredstev. Letos smo skupaj z lokalnimi organizatorji h gibanju povabili v Ravnah na Koroškem, Zagorju ob Savi, Novem mestu, Novi Gorici, Sevnici, Slovenski Bistrici, Postojni in na Obali. Zbrana sredstva pa so organizatorji namenili potrebam v lokalnem okolju, kjer so potekali dogodki. Za večletno podporo pri izvedbi dogodkov Tek in hoja za upanje se zahvaljujemo družbi Mercator, ki je letos v okviru svoje interne pobude Tek nas druži, svoje zaposlene pozvalo, da podprejo dober namen in se nam pridružijo tudi na tekih in hoji po Sloveniji. Pivovarna Laško Union z vodo Zala že tradicionalno pomaga pri uresničevanju projektov Europe Donne, ki želijo opozoriti na pomen gibanja, druženja in humanitarnosti.

Izdelki z rožnatim pridihom

Številna podjetja so tudi letos svoje izdelke in storitve obarvali v rožnato in del sredstev od prodaje namenili aktivnostim Združenja Europa Donna Slovenija. Zbrana sredstva bomo namenili za osveščanje širše slovenske javnosti o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja ter programom psihosocialne podpore bolnicam in njihovim svojcem. Tovrstne podpore smo zelo veseli, saj prejeta sredstva pomembno dopolnjujejo naš proračun in z njimi lahko nadgrajujemo programe za bolnice in njihove svojce, ki so za uporabnike večinoma brezplačni.

V rožnatem oktobru tudi s podporo športnikov

Že tradicionalno se aktivnostim v rožnatem oktobru pridružijo tudi slovenski športniki in športni klubi ter na simboličen način podprejo osveščanja o raku dojk. V združenju smo veseli tovrstne podpore, saj lahko na ta način sporočila dosežejo tudi športne navdušence, ki jih sicer mogoče ne bi. Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so oktobrske domače tekme igrali v rožnatih dresih, združenju pa so namenili tudi del sredstev od prodaje vstopnic. Rožnatem oktobru so se pridružili tudi košarkarji KK Cedevita Olimpija, ki so dve domači tekmi posvetili osveščanju o raku dojk, združenju pa v sodelovanju s svojimi sponzorju podarili simbolični znesek za dosežene mete za tri točke na obeh tekmah. V Rokometnem klubu Celje Pivovarna Laško so tudi v letošnjem oktobru nadaljevali z nastopi v dresih rožnate barve. Nogometna zveza Slovenije pa je s slovensko žensko reprezentanco podprla  osveščanje o raku dojk.

Breast Test – Zaupaj svojim rokam

V oktobru smo nadaljevali s promociji mobilne aplikacije Breast Test. Redno in pravilno mesečno samopregledovanje je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Naj vas aplikacija za pametne telefone Breast Test spomni, kdaj je čas za mesečni pregled.

Zahvala članicam, prijateljem, podpornikom in sponzorjem!

Ob zaključku letošnjega rožnatega oktobra se vsem, ki so se vključili v naše aktivnosti, iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje in podporo! Naše delovanje ne bi bilo tako vidno in uspešno brez vas, lokalnih koordinatork, naših prijateljev, podpornikov, donatorjev in medijev.

Hvala Alles.mooi, Avon, AstaZeneca, BSH Hišni aparat, Craftalnica, DPG, Fraport Ljubljana, Hit Nova Gorica, HDD SIJ Acroni Jesenice, Hofer Slovenija, KK Cedevita Olimpija, KK Helios Suns, Klet Brda, Lidl Slovenija, Ljubljanski grad, Ljubljanski potniški promet, Ljubljanske tržnice in parkirišča, Mercator, MUD Slovenija, Nogometna zveza Slovenije, Novartis, Pfizer, Patsy, Pivovarna Laško Union, Pleksimanija, Pošta Slovenije, Rebel, RK Celje Pivovarna Laško, Roche, Sailbrace, Sa-ma, Samsung, Skaza, Telekom Slovenije, Vzajemna, Zavarovalnica Triglav Zdravje in Zala za vašo podporo!