Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Rožnati oktober na Gorenjskem

Rožnati oktober na Gorenjskem

V vseh zgornje gorenjskih občinah bodo tudi letos oktobra aktivnosti ter rožnate pletenine in pentlje, ponekod tudi rožnati cvetovi, opozarjali na osveščanje o raku dojk.
V vseh zgornje gorenjskih občinah tudi letos oktobra rožnate pletenine in pentlje, ponekod tudi rožnati cvetovi (občine Bohinj, Žirovnica, Kranjska Gora, Jesenice), opozarjajo na osveščanje o raku dojk.
Letos je v ospredju rožnatega oktobra skrb za svoje zdravje. Z zdravim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje.

V aktivnostih smo združili moči zdravstveni domovi, Splošna bolnišnica Jesenice, ljudski univerzi Radovljica in Jesenice, občinski knjižnici na Jesenicah in v Radovljici, Gimnazija Jesenice, občine in Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna.

 

15. oktober je dan zdravih dojk.

15. oktobra 2019,  ob 15. uri bo v Zdravstvenem domu Jesenice (1. nadstropje) še tretjič ta mesec 6-minutni test hoje.

16. oktobra 2019, ob 9. uri bo (v vsakem vremenu) sprehod okrog blejskega jezera. Zbirališče bo pred ledeno dvorano na zgornjem vhodu pri piceriji Briksen.

V pritličju zdravstvenega doma Jesenice bo svetovalna delavnica 21. oktobra 2019, od 9.00 do 12.00, kjer boste lahko izvedeli več o samopregledovanju dojk in dobili koristne informacije, kaj lahko sami storite za svoje zdravje.
Priložnostno razstavo so pripravili tudi v jeseniški občinski knjižnici.
Poleg tega bo v prostorih Centra medgeneracijskega sodelovanja Ljudske univerze Jesenice od novembra 2019 Europa Donna občasno organizirala tudi srečanja in predavanja.
Svetovalna stojnica s praktičnim učenjem samo-pregledovanja in preventivnim gradivom bo v Zdravstveni postaji Žirovnica na Selu 18. oktobra 2019, od 11.00 do 13.00.
Zdravstveni dom Radovljica  bo v Knjižnici Antona Tomaža Linharta pripravil predavanje 25. oktobra 2019, ob 17. uri. Tam so pripravili tudi priložnostno razstavo.
V ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 18. uri vas vabimo na predavanje, ki bo v prostorih Ljudske univerze v Radovljici potekalo v okviru rožnatega oktobra. Sodelovali bosta podpredsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija Radka Tomšič Demšar in predsednica sekcije za mlade bolnice Mojca Buh.
Poleg tega je Zdravstveni dom Radovljica pripravil 26. septembra 2019 6 minutni test hoje za Center za socialno delo Radovljica, Na testu hoje so bile udeleženke iz CSD in zaposlene v centru. Predstavitev rezultatov in predavanje bo 17. oktobra 2019.
Predavanje za zaposlene bodo organizirali 24. oktobra 2019,  tudi v Domu starejših občanov v Radovljici.