Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Rožnati oktober na Zgornjem Gorenjskem

Rožnati oktober na Zgornjem Gorenjskem

V vseh zgornje gorenjskih občinah bomo tudi letos obeležili rožnati oktober in opozarjali na pomen osveščanje o raku dojk.

Združenje Europa Donna Slovenija tudi letos pripravlja različne dejavnosti v okviru rožnatega oktobra, meseca osveščanja o raku dojk, najpogostejšega raka pri ženskah, za katerim lahko zbolijo tudi moški.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška

Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. V ospredje smo tokrat postavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je zelo pomembno za uspešno in manj agresivno zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

Na Jesenicah deluje ob splošni bolnišnici od januarja 2018 tudi mobilna enota presejalnega programa Dora. K skrbi za zdravje pa prispeva tudi odziv na ostala dva presejalna programa, Zora in Svit.

V vseh zgornje gorenjskih občinah bodo tudi letos oktobra rožnate pletenine in pentlje, ponekod tudi rožnati cvetovi (občine Bohinj, Žirovnica, Kranjska Gora, Jesenice), opozarjali na osveščanje o raku dojk.

Zaradi epidemioloških razlogov so nekatere aktivnosti omejene oziroma je potrebno upoštevati vse priporočene ukrepe (razkuževanje, fizična razdalja, obrazne maske) ter se tudi vnaprej prijaviti (6 minutni test hoje, delavnica limfedem).

Tudi v letošnjih aktivnostih bomo združili moči zdravstveni domovi, ljudski univerzi Radovljica in Jesenice, občinski knjižnici v upravnih enotah Jesenicah in Radovljica, občine, Gimnazija Jesenice, Srednja šola Jesenice, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica ter Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna.

Aktivnosti po občinah

Občina Jesenice
V pritličju zdravstvenega doma Jesenice bo 1. oktobra 2020 stojnica.5. oktobra 2020 pripravlja Ksenija Noč iz Zdravstvenega centra Jesenice On-line predavanje preko Zooma o raku dojk, dejavnikih tveganja in samopregledovanju dojk.

19. oktobra 2020 ob 16.30 bo v Ljudski univerzi Jesenice delavnica za samopomoč pri limfedemu (limfedem je zastajanje tekočine v prizadetem predelu telesa, do katerega pride zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema, tako zaradi odstranjenih pazdušnih ali trebušnih bezgavk kot zaradi obsevanja).

Priložnostno razstavo bodo oktobra pripravili tudi v jeseniški občinski knjižnici.

Občina Kranjska Gora

10. oktobra 2020 pripravlja Petra Miklič iz Mojstrane, ki se je z rakom dojk srečala pred 15 leti, POHOD ZA UPANJE do slapa Peričnik. Začetek ob 10. uri pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani. Petra zbira prijave na miklic.petra@gmail.com

Svetovalna stojnica bo v zdravstveni postaji Kranjska Gora 22. oktobra 2020.

Občina Žirovnica
Svetovalna stojnica bo v Zdravstveni postaji Žirovnica na Selu 12. oktobra 2020.

Občina Bled

1 oktobra 2020 se bo ob 9. uri začela Hoja za upanje okrog Blejskega jezera. Zbirališče bo na zelenici pri Občini Bled.

V blejski knjižnici bodo pripravili tudi priložnostno razstavo.

Občina Radovljica

Zdravstveni dom Radovljica  bo 16. oktobra 2020 pripravil stojnico pred domom.

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta  bodo oktobra pripravili priložnostno razstavo.

Občina Bohinj

V knjižnici bodo pripravili priložnostno razstavo.

Občina Gorje

V knjižnici bodo pripravili priložnostno razstavo.

Predavanje na temo skrbi za zdravje bo Slovensko združenje za boj proti raku dojk pripravilo tudi v Gimnaziji in Srednji šoli Jesenice ter v Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica.