Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Rožnati oktober – Vrhnika

Rožnati oktober – Vrhnika

V rožnatem oktobru bodo na Vrhniki potekale številne aktivnosti in predavanja o skrbi za zdravje. Vabljeni, da se nam pridružite.

Rožnati oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli okoli 1300 žensk in okoli 10 moških. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je zelo pomembno ozaveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito zdravljenje.
Z namenom, da se številke zmanjšajo smo ZD Vrhnika in EUROPA DONNA združili moči in pripravili številčne aktivnosti s katerimi bomo obeležiti rožnati oktober in ozaveščali širšo javnost o raku dojk.

Ovijanje drevesa

Rožnate pletenine so ena od aktivnosti, na kateri se v oktobru ovijajo z pleteninami rožnate barve drevesa v parkih in se s tem mimoidoče tudi na ta način ozavešča o problematiki raka na dojkah. S tem ustvarjalnost neposredno povezujejo s skrbjo zase in za svoje zdravje, ter spodbujajo medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje. Na Vrhniki so drevesa ovili 29. septembra ob 11. uri v parku pred TIC-em.

Pohod za zdrave dojke

Hoja oziroma vsakršna vrsta telesne aktivnosti velja za enega izmed pomembnejših ukrepov za preprečevanje dejavnikov tveganja za nastanek vseh vrst rakov. Tudi letošnji Svetovni dan zdravih dojk bomo obeležili s pohodom v Star Maln, ki bo 15. oktober 2018. Zbirno mesto bo pred Štirno ob 16.30 uri. Prosimo vas, da se predhodno prijavite na tel. št. 01/755 51 57 ali nam pišite na ckz@zd-vrhnika.si oziroma Joži Alič, tel. 041 843 000.

Domača kozmetika kot pomoč zdravju

Delavnica bo potekala 22. oktobra 2018 ob 16.30 uri v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki.
Na delavnici bomo izdelali 4 zelo uporabne izdelke, ki bodo koristili našemu zdravju: olje za intimno nego, magnezijevo olje kot deodorant, osnova maslene kreme za poškodovano in suho kožo, mazilo proti bolečinam. Dobite tudi recepture in izdelane izdelke. Cena delavnice je 28€. Prijava na tel. 041 622 361 oz. mail: darja.rojec@siol.net

Rožnate urice

Samopregledovanje dojk je nekaj, kar lahko vsaka ženska naredi zelo dobro in kakovostno, če ima vsaj osnovna znanja o tem. Svoje dojke ženske poznamo najbolje, zato velja metoda samopregledovanja za izredno zanesljivo preventivo pri ugotavljanju suma na spremembe v dojki. Rožnate urice so namenjene vsem ženskam, ki se želijo naučiti samopregledovanja. ZD Vrhnika natančneje Center za krepitev zdravja je za vas pripravil individualna svetovanja na začasni lokaciji Centra za krepitev zdravja v Črnem orlu (Cankarjev trg 4) in sicer:

  • 4. oktobra 2018, od 8.00 – 12.00
  • 9. oktobra 2018, od 12.00 – 17.00
  • 15. oktobra 2018, od 10.00 – 14.00

Prosimo Vas, da se predhodno prijavite na tel. št. 01/755 51 57 ali nam pišite na ckz@zd-vrhnika.si.

Roza barva bo oktobra pošiljala pomembno sporočilo osveščanja o raku dojk in pomenu samopregledovanja za zgodnje odkrivanje sprememb na dojki. Naj dodamo samo še misel ženske, ki ji je samopregledovanje rešilo življenje:

»Kot žensko me navdihuje, da ni nemogočih poti, so le izzivi«.