Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Sklad Mojce Senčar – poklon spominu na dolgoletno predsednico Združenja Europa Donna Slovenija

Sklad Mojce Senčar – poklon spominu na dolgoletno predsednico Združenja Europa Donna Slovenija

V Združenju Europa Donna Slovenija letos obeležujemo 25 let osveščanja o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka ter podpore bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z boleznijo. Ob svetovnem dnevu raka, ki je 4. februar, predstavljamo Sklad Mojce Senčar, s katerim se bomo poklonili spominu na dolgoletno predsednico združenja Mojco Senčar. Sklad za…

V Združenju Europa Donna Slovenija letos obeležujemo 25 let delovanja. Pri svojem delu povezujemo zdravo populacijo, bolnice in njihove svojce, posameznike in strokovne institucije ter sodelujemo z odločevalci in snovalci zdravstvene politike ter strokovnjaki na področju raka dojk in rakov rodil. V tem času smo bili zelo aktivni na področju zagovorništva bolnic z rakom dojk, v zadnjih letih tudi bolnic z raki rodil glede presejanja in dostopa do takojšnjega in učinkovitega zdravljenja. Glavni cilj slovenskega združenja je vsem bolnicam (in bolnikom) z rakom dojk in/ali raki rodil v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje, učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje ter celostno rehabilitacijo, vključno s psihosocialno podporo.

Ob 25-letnici delovanja združenja smo ustanovili Sklad Mojce Senčar – Sklad za podpiranje raziskav s področja raka dojk in rakov rodil. Pokojna predsednica Združenja Europa Donna Slovenija Mojca Senčar je svoje življenje posvetila detabuiziranju raka, osveščanju o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka ter zagovorništvu bolnikov. Dolga leta je bila prepoznavni obraz združenja in pomemben glas žensk z rakom. V združenju se je z veseljem spominjamo in gradimo svoje programe na njeni dediščini. Naša predsednica, dr. Tanja Španić, se je je spomnila z besedami: “Mojca Senčar je velik pečat pustila na številnih področjih, predvsem pa tudi pri bolnicah in njihovih svojcih, ki jim je vsa ta leta pomagala. Včasih si mislimo, kako težko je pomagati bolniku z rakom, ampak pogosto je dovolj samo prisluhniti, poslušati njihove težave in deliti svojo izkušnjo z rakom. In to je Mojca zelo dobro znala.” Njenemu spominu smo se poklonili z ustanovitvijo Sklada Mojce Senčar – Sklada za podpiranje raziskav s področja raka dojk in rakov rodi.

K skladu je z današnjim slavnostnim podpisom sporazuma o sodelovanju kot partner pristopila naša najstarejša raziskovalna ustanova v Sloveniji, Univerza v Ljubljani. Pomembno bo prispevala k temu, da sklad postane bolj prepoznaven in uspešen, hkrati pa bo svojo podporo izkazala z imenovanjem člana v strokovni svet za ocenjevanje vlog. Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je ob podpisu sporazuma o sodelovanju poudaril: “Zelo smo bili veseli povabila, da pristopimo k skladu Mojce Senčar. Menim, da so taki skladi izjemno pomembni. Osnovno financiranje mora seveda prihajati iz javnih virov, saj delujemo v javno dobro, hkrati pa vidimo iz razvitih zahodnih držav, da so skladi, ki prihajajo iz zasebnih virov, zelo pomembni za financiranje neodvisnih univerz. Ustanovitev Sklada Mojce Senčar vidim kot izjemno pozitivno potezo v naši družbi in upam, da bo v prihodnje tudi vzor drugim za takšno delovanje.”

Polona Strnad, hči Mojce Senčar se je spomnila svoje mame in njenih modrosti, ki še vedno odzvanjajo v ljudeh, ki se jim je predano posvečala ves čas: “Njeni najbližji še vedno slišimo, da jim je prav Mojca, s svojo energijo, srčnostjo in optimizmom pomenila upanje, upanje na ozdravitev in upanje na ponovno srečno življenje.” V imenu družine se je zahvalila za ustanovitev sklada: “Za našo družino je ta dan lep, ganljiv in svečan, ker s skladom obujamo spomin na Mojco in verjamem, da bo na ta način Mojca spet bolj z nami. Hkrati pa s tem obujamo tudi to, kar je Mojca predstavljala, upanje na ozdravitev in upanje na boljše življenje za bolnike in za vse nas.”

Prof. dr. Janez Žgajnar z Onkološkega inštituta Ljubljana je kot sodelavec in prijatelj poudaril, da je bila Mojca Senčar zelo prepričljiva in iskrena pri tem, kaj je delala, hkrati pa se je vedno, pri vsaki svoji odločitvi posvetovala s stroko: “Ta kombinacija je pustila velik pečat v naši družbi, zato je zelo primerno, da se ta sklad imenuje po njej in si to zasluži.” Poudaril je, da so raziskave za bolnike zelo pomembne: “Gre za način dela. V ustanovah, kjer potekajo raziskave, so tudi rezultati zdravljenja bolnikov, ki niso vključeni v raziskave, boljši. Zato je za nivo medicine zelo pomembno, da raziskave potekajo, ker je pristop k celi obravnavi drugačen, kot bi sicer bil.”

Sklad Mojce Senčar je namenjen finančni podpori temeljnih, razvojnih, aplikativnih, kliničnih in nekliničnih raziskav, naravoslovnih in družboslovnih ved, s področja raka dojk in rakov rodil, ki potekajo v Sloveniji. V prvem letu bomo v sklad namenili 25.000 evrov iz svojih proračunskih sredstev. Za prihodnja leta bomo sredstva v sklad namensko zbirali. Izbor financiranih raziskav bo potekal preko razpisa, ki bo objavljen v maju 2022. Prispele vloge bodo ocenjevali priznani strokovnjaki iz Slovenije in tujine, rezultati razpisa bodo objavljeni oktobra 2022, v mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk.

Za vse, ki bi želeli prispevati finančna sredstva v Sklad Mojce Senčar, lahko to storite na bančni račun Združenja Europa Donna:

Europa Donna
Slovensko združenje za boj proti raku dojk
Vrazov trg 1
1000 Ljubljana

TRR: SI56 0201 1005 1154 225, odprt pri NLB

Referenca: 00 1997

 

Foto: Aleš Černivec