Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Svetovni dan raka jajčnikov – osveščanje o pomenu zgodnjega odkrivanja

Svetovni dan raka jajčnikov – osveščanje o pomenu zgodnjega odkrivanja

Ob 8. maju, svetovnem dnevu raka jajčnikov opozarjamo na pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka jajčnikov. Tudi v času, ki ga zaznamujejo ukrepi za preprečevanje širjenje okužbe z novim koronavirusom, je zelo pomembno, da smo pozorni na spremembe in ne odlašamo z obiskom pri zdravniku.

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk letos že peto leto zapored obeležuje svetovni dan raka jajčnikov. Organizacije, ki delujejo na področju ginekoloških rakov, so se leta 2013 povezale in 8. maj razglasile za svetovni dan raka jajčnikov. Svetovni dan raka jajčnikov je priložnost za večjo prepoznavnost bolezni, za katero v Sloveniji vsako leto zboli okoli 150 žensk. Rak jajčnikov ima najnižjo stopnjo preživetja od vseh ginekoloških rakavih obolenj, njegovi simptomi so neznačilni in težje prepoznavni in zato diagnosticirani šele v poznem stadiju bolezni. Testa za zgodnje odkrivanje ni, simptome pa pogosto zamenjujemo s simptomi drugih manj hudih bolezni, zlasti bolezni prebavil. Večini žensk postavijo diagnozo, ko se je rak že razširil in ja zdravljenje zahtevnejše, bolj agresivno in manj učinkovito. Petletna stopnja preživetja raka jajčnikov v Sloveniji je 40,2 odstotka za primerjavo, petletna stopnja preživetja pri ženskah z rakom dojk je 87,7 odstotka (Register raka 2016).

V združenju ob svetovnem dnevu raka jajčnikov opozarjajmo na skrb za svoje zdravje in pomen zgodnjega odkrivanja sprememb. Ženske naj bodo pozorne na nepojasnjeno utrujenost, nenadno in nepojasnjeno pridobivanje ali izgubo telesne teže, spremembe v prebavi (kot na primer zaprtje), povečanje obsega trebuha in stalen občutek napihnjenosti, vztrajajočo bolečino v spodnjem delu trebuha, občutek hitre sitosti po hranjenju ter spremembe v pogostosti uriniranja. Pomembno je, da se ob dalj časa trajajočih težavah posvetujejo z izbranim ginekologom. Skrb za zdravje je osnovna naloga vsake ženske. Poleg vzdrževanja dobre psihofizične kondicije z redno telesno dejavnostjo in uravnoteženo prehrano je potrebno tudi opazovanje lastnega telesa, morebitnih bolezenskih simptomov, rednih ginekoloških pregledov in opravljenih PAP testov.

Predsednica združenja Tanja Španić je poudarila, da je tudi v času, ki ga zaznamujejo ukrepi za preprečevanje širjenje okužbe z novim koronavirusom, zelo pomembno, da ne odlašamo z obiskom pri zdravniku: “Tudi v teh dneh bodite pozorni na spremembe in morebitne znake rakavih bolezni. Ne zanemarite zaznanih sprememb in drugih zdravstvenih težav zaradi strahu pred koronavirusom in se posvetujte z izbranim zdravnikom. Zgodnje odkrivanje rakavih bolezni je pomembno za učinkovito zdravljenje.”

Asist. dr. Sebastjan Merlo ob svetovnem dnevu raka v videu o raku jajčnikov opozarja, da bodimo pozorni na neznačilne znake raka jajčnikov.

Združenje Europa Donna Slovenija je svoje delovanje pred leti razširilo tudi na rake rodil in ustanovilo sekcijo za podporo ženskam z raki rodil. Raki rodil predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah. So raznovrstna skupina bolezni in obsegajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice. Pojavnost, ozdravljivost in preživetje se med posameznimi raki rodil močno razlikujejo glede na prizadeti organ, razširjenost bolezni, odgovora na zdravljenje in psihofizičnega stanja bolnice.