Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Svetovni dan zdravja

Svetovni dan zdravja

7. april 2020 je svetovni dan zdravja. Letos je Svetovna zdravstvena organizacija v ospredje postavila medicinske sestre in babice in njihovo vlogo, ki jo imajo pri ohranjanju zdravja na svetu.

7. april 2020 je svetovni dan zdravja, dan, ko izkazujem podporo delu medicinskih sester, tehnikov zdravstvene nege in babic in opominjamo svetovne voditelje o pomembni vlogi, ki jo imajo pri ohranjanju zdravja na svetu. Medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci so v prvih vrstah pri skrbi za nego vseh, ki so zboleli za COVID-19. Nudijo visoko kakovostno in ustrezno zdravstveno oskrbo, vodijo dialog v skupnosti, odgovarjajo na strahove in vprašanja, v nekaterih primerih tudi zbirajo podatke za klinične študije. Preprosto rečeno, brez medicinskih sester odziva pandemijo ne bi bilo.

V letošnjem Mednarodnem letu medicinskih sester in babic bo Svetovni dan zdravja osvetlil trenutno stanje zdravstvene nege po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija in njeni partnerji bodo izdelali številna priporočila za krepitev kadrov v poklicih zdravstvene nege.

To bo ključnega pomena, če želimo doseči nacionalne in globalne cilje, ki so povezani z univerzalnim zdravstvenim varstvom, zdravjem mater in otrok, nalezljivimi in neprenosljivimi boleznimi, vključno z duševnim zdravjem, pripravljenostjo in odzivom v nujnih razmerah, varnostjo bolnikov in izvajanjem na ljudi osredotočene oskrbe.

Vabimo vas, da ob Svetovnem dnevu zdravja skupaj izkažemo podporo medicinskim sestram in babicam, da bo vsak od nas kjer koli prejel zdravstveno oskrbo, ki jo potrebuje.