Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Ustanovitev Odbora za raka jajčnikov

Ustanovitev Odbora za raka jajčnikov

9. 3. 2022 je bil na Evropski ravni ustanovljen Odbor za raka jajčnikov.

Evropsko združenje za ginekološko onkologijo (ESGO), Evropska mreža skupin za zagovorništvo ginekološkega raka (ENGAGE) in AstraZeneca, so  9. 3. 2022 javnosti predstavili Odbor za raka jajčnikov (OCC)- koalicijo, ki se osredotoča na izboljšanje izkušenj in preživetja žensk z rakom jajčnikov.

Odbor želi biti katalizator za novo dobo inovacij, ki združuje zainteresirane strani za pospešitev sprememb in zagotavljati informacije s ciljem izboljšati rezultate bolnic.

Rak jajčnikov povzroči več smrti kot kateri koli drug ginekološki rak. Kljub napredku v oskrbi imajo bolnice z rakom jajčnikov slabše napovedi. Približno dvema tretjinama bolnic z je trenutno diagnosticirana bolezen v pozni fazi, ko je raka težko zdraviti in so rezultati slabi.

Odbor želi obravnavati številne izzive s katerimi se soočajo ženske z rakom jajčnikov, da bi razširile svoje znanje, si olajšale dostop do najboljše oskrbe, posledično pa izboljšale preživetje in kakovost življenja ob srečanju z diagnozo.

Odbor je skupnost, ki deluje kot kolektivni glas za vse, da dobijo priložnost biti slišani in se povezovati – v skupnosti je moč.