Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Z akcijo Napolni nas z upanjem zbiramo sredstva za širitev programa psihosocialne podpore

Z akcijo Napolni nas z upanjem zbiramo sredstva za širitev programa psihosocialne podpore

Združenje Europa Donna Slovenija želi s pomočjo dobrodelne akcije Napolni nas z upanjem – Stari tolarji za nove začetke zbrati sredstva za širitev programa ROZA po vsej Sloveniji.

Program Roza Združenja Europa Donna Slovenija bo s pomočjo dobrodelne akcije Napolni nas z upanjem – Stari tolarji za nove začetke dobil sredstva za širitev po vsej Sloveniji. Še dober mesec lahko v roza škatle v Mercatorjevih trgovinah in NLB Poslovalnicah oddate staro slovensko valuto, tolarske bankovce. Po podatkih Banke Slovenije se jih po domovih, podstrešjih in žepih starih oblačil skriva še za več kot 32 milijonov evrov – torej vsak Slovenec naj bi imel doma še za dobrih 3 tisoč tolarjev!

Ko zboli telo, obiščemo zdravnika, kaj pa ko imamo zlomljeno srce?

V Združenju Europa Donna Slovenija že od leta 2017 izvajamo program ROZA, program psihosocialne podpore za bolnice z rakom in njihove svojce, s katerim nadgrajujejemo dolgoletno delo združenja na področju pomoči bolnicam z rakom dojk in rodil, ne samo v procesu zdravljenja, temveč tudi pri reševanju stisk, ki so stalne spremljevalke obolelih za rakom in njihovih družinskih članov.

“V Europi Donni si že vrsto let prizadevamo, da bi bolnicam in njihovim svojcem lahko zagotovili ustrezno psihosocialno podporo. Pred dvema letoma smo aktivnosti psihosocialne podpore povezali v skupen program pod imenom Roza, ki ga sofinancira tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Ta program ponuja bolnicam in njihovim svojcem različne strokovno vodene oblike pomoči: individualne pogovore v živo ali po telefonu, skupine za bolnice, svojce in žalujoče in srečanja za bolnice ter tabore za otroke. Želimo si, da bi ta program razširili po vsej Sloveniji,” pravi Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija.

Video izjava.

Otroci bolnih naj bodo še vedno otroci!

Metka je, ko je zbolela za rakom dojk, ugotovila, da so otroci izgubili tisto otroško brezskrbnost in po njenih besedah so postali čisto preveč pridni in skrbni: “Moj sin Jonas se je udeležil prvega tabora za otroke v programu Roza, ki je potekal v Logarski dolini. Za nas je bila to ogromna podpora, ker smo bili v veliki stiski, saj sem začela proces zdravljenja na onkologiji. In tudi otroci so bili v stiski: postali so pretirano pridni. Rak v naši družini ni tabu tema. Takoj smo jim razložili in jih vpeljali v ta svet, niso pa imeli vrstnikov s tako izkušnjo. Jonasu se je na taboru, kljub temu da je bil s petimi leti in pol najmlajši udeleženec, odprl nov svet. Tam je videl, da čeprav je mama zbolela, da je on še vedno lahko otrok, da se lahko igra, da se lahko smeje. Na taboru je spoznal, da je lahko še vedno srečen, ker je ugotovil, da obstaja še veliko mamic, ki so bolnice z rakom dojk in njihovi otroci so veseli ter da obstaja lepa prihodnost za celo družino.” Metka dodaja, da z diagnozo se življenje ne konča, ampak se odpira neko novo poglavje v življenju družine.

Video izjava.

Vanja ima sina Alekseja, ki se je udeležil prvega vikenda za otroke v programu Roza. Doma so se o bolezni odprto pogovarjali in tudi sama mu je vedno ponavljala, da naj jo vpraša, karkoli ga zanima o bolezni. “Aleksej je z navdušenjem šel na tabor in tudi vesel prišel nazaj. Kot starš nikoli ne veš, kaj se zares plete po otrokovi glavi in o čem razmišlja. Včasih se je lažje odpreti nekomu drugemu, še posebej ljudem, ki imajo izkušnje s tem in vejo, na kakšen način se pogovoriti z otroci.”

Video izjava.

Pomembno: vnovčimo lahko samo tolarske bankovce!

V Združenju Europa Donna Slovenija zbiramo tolarske bankovce, ki jih bomo v sodelovanju z NLB zamenjali za evre. Za tolarske kovance žal menjava ni več mogoča. V marsikateri škatli pa so pristali tudi evrski kovanci in bankovci, ki bodo še kako prišli prav pri izvajanju programa Roza.

Več o dobrodelni akciji Napolni nas z upanjem – Stari tolarji za nove začetke najdete na www.napolninaszupanjem.si.

Podporniki in partnerji projekta

Mercator d.d.
NLB d.d.
MSD Merck d.d.
Internavti, družba za digitalno komuniciranje d.o.o.
Dnevnik, d.d.
TAM-TAM, d.o.o.
Europlakat d.o.o.
Bright Visuals
Časnik Večer d.o.o.
Val 202
Astrazeneca uk Limited, podružnica v Sloveniji
Roche Farmacevtska družba d.o.o.
Medis, d.o.o.
Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Koper
Pfizer podružnica Ljubljana