Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Z dobrodelnim Pomladnim večerom zbrali 7.500 evrov za program obvladovanja limfedema

Z dobrodelnim Pomladnim večerom zbrali 7.500 evrov za program obvladovanja limfedema

SILA – International Women’s Club Ljubljana je 30. marca pripravila Pomladni večer, dobrodelno večerjo in ples, s katerimi so zbrali 7.500 evrov za podporo programu obvladovanja limfedema Združenja Europa Donna Slovenija.

Sobotni dobrodelni večer je povezal članice SILA IWCL, izseljence, domačine, poslovneže, umetnike in diplomate v Sloveniji. V ospredje so tokrat postavili Združenje Europa Donna Slovenija s projektom pomoč pri obvladovanju limfadema, ki bo z zbranimi sredstvi pomagal med 80 – 100 slovenskim ženskam, ki se borijo posledicami zdravljenja raka dojk. Limfedem se lahko pri bolnicah pojavi kot posledica odstranitve pazdušnih bezgavk pri operaciji dojke ali dimeljskih bezgavk, pri operaciji rodil ali zaradi obsevanja. Limfedem je zastajanje tekočine v prizadetem predelu telesa, do katerega pride zaradi nezadostnega delovanja limfnega sistema. Je kronično stanje telesa, ki potrebuje strokovno pomoč. Veliko lahko naredijo tudi bolnice same, v prvi vrsti je to preprečevanje in prepoznavanje opozorilnih znakov ter samopomoč, ko se limfedem že pojavi.

Dobrodelni dogodek, ki je v soboto, 30. marca 2019, potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Grand Hotel Union je gostilo Veleposlaništvo republike Turčije v Slovenij. Večer je ob podpori Turkish Airlines in drugih sponzorje vpotekal v turškem vzdušju s turškimi kulinaričnimi dobrotami. Z dobrodelnim Pomladnim večerom so gostje obeležili “ženske sveta”, saj je SILA IWCL mednarodno žensko združenje. Gostujoče govornice, uspešne ženske iz različnih okolij so s svojimi zgodbami navdihnile prisotne. Skozi večer so zbrane goste nagovorile ženske v poslu, znanosti, inženirstvu, Tanja Bogataj, Tanja Skaza, Emilija Stojmenova, Danica Purg, Tanja Španić. Večer so popestrili odlični glasbeni nastopi z Manco Izmajlovo in Benjaminom Izmajlovom, Ivano Jelisavčić in Matjažem Kosmom, Ingo Ulokino, Emilio Debsko in Laro Oprešnik ter čudovita plesna predstava Petra Fileša in Maje Pucelj.Večer se je zaključil s plesom v veliki unionski dvorani.