Povečaj pisavo
> Skupnost Europa Donna > Europa Donna piše > Zdrav življenjski slog danes za zdravje jutri

Zdrav življenjski slog danes za zdravje jutri

Z včerajšnjim dogodkom v Parku Zvezda v Ljubljani smo obeležili začetek rožnatega oktobra, meseca osveščanja o raku dojk in mimoidoče pozvali, da s sodelovanjem v šestih preprostih izzivih sprejmejo zavezo za zdrav življenjski slog.

V Združenju Europa Donna Slovenija smo z včerajšnjim dogodkom v Parku Zvezda v Ljubljani obeležili začetek rožnatega oktobra, meseca osveščanja o raku dojk in podpornike, prijatelje in mimoidoče pozvali, da s sodelovanjem v šestih preprostih izzivih sprejmejo zavezo za zdrav življenjski slog.

Letos smo v ospredje svojih aktivnosti v rožnatem oktobru postavili skrb za svoje zdravje. Z zdravim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje.

Udeleženci so s sodelovanjem v šestih preprostih izzivih spoznali pomembne odločitve za zdravje, ki jih lahko vnesejo v svoj vsakdan in s tem prispevajo k svojemu zdravju v prihodnosti. Prva dva izziva smo pripravili v sodelovanju s Fakulteto za šport, kjer so študenti kineziologije pod vodstvom doc. dr. Vedrana Hadžića opozorili na pomen redne telesne dejavnosti in ohranjanja primerne telesne teže. Tretji izziv je udeležence spomnil na pomen zdrave prehrane v vsakdanjem življenju, četrti na vlogo ženskih hormonov kot dejavnika tveganja za nastanek raka dojk. Peti izziv je bil namenjen pomenu zgodnjega odkrivanja bolezni, s poudarkom na rednem mesečnem samopregledovanju in pomenu odzivanja na vabilo Državnega presejalnega programa DORA. Na zadnji postaji pa so predstavili delovanje Združenja Europa Donna Slovenija, ki bolnicam in njihovim svojcem stoji ob strani ob soočanju z diagnozo.

Na dogodku so obarvali tudi 100 parov ženskih in en par moških čevljev, ki simbolično predstavljajo število novo obolelih za rakom dojk v Sloveniji v oktobru in pozvali, da bi s skupnimi močmi, s skrbjo za svoje zdravje z zdravim načinom življenja in zgodnjim odkrivanjem, “Dali raka dojk na čevelj”.